Hlavní obsah

Ukrajinské podniky se vzmáhají. Chybí jim ale pracovní síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajině chybí pracovní síla. Počet nových pracovních míst je aktuálně vyšší než v čase před válkou, píše agentura Unian s odvoláním na makroekonomickou studii Ukrajinské národní banky. Průměrný plat v zemi se ale stejně jako v předchozích letech pohybuje velmi nízko: koncem loňského roku stoupl na 18,5 tisíce hřiven (11,2 tisíce korun).

Foto: Profimedia.cz

Svářečská dílna v Dnipru

Článek

Podle citované studie se začaly první známky oživení projevovat v říjnu loňského roku následované lehkým útlumem. Počátkem letošního roku pak počet nově vzniklých pracovních míst překonal i hodnoty za poslední předválečný rok 2021.

„To může svědčit o tom, že byznys se do značné míry adaptoval na válečné podmínky a potřebuje personál k další obnově svých aktivit,“ uvádí se v bankovní zprávě.

Z dřívějších průzkumů vyplývá, že počátkem roku podniky na Ukrajině trpěly nedostatkem jak kvalifikovaných, tak nekvalifikovaných zaměstnanců.

Volné pozice se proto snaží obsadit i důchodci či invalidy. Nabídka práce pro penzisty se meziročně zdvojnásobila, pozic pro invalidy přibylo o 22 procent, napsala Unian.

Počty aktivních uchazečů o práci ale ve stejné chvíli srážejí dva faktory: migrace a mobilizace. „Je rovněž pravděpodobné, že lidé, kteří dříve hledali práci, ji už našli nebo hledání přerušili z osobních důvodů,“ soudí autoři studie.

Loni v červenci byla bez práce více než polovina vnitřních migrantů, uvedla ukrajinská agentura. Čtvrtina z nich v té době hledala lepší pracovní uplatnění.

Nová pravidla mobilizace by paralyzovala ekonomiku, varují ukrajinské podniky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám