Hlavní obsah

Ukrajinská armáda dobyla Severodoněck a postupuje na Luhansk

V rámci pokračující ofenzivy proti proruským separatistům v neděli ukrajinská armáda postoupila ze severozápadu a jihu k Luhansku. Vládní vojáci nasadili těžké zbraně, dobyli město Rubižne a Severodoněck.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ukrajinští separatisté na hlídce

Článek

Vojáci zablokovali všechny výpadovky ze Severodoněcku a obsadili okolní obce. V Rubižném vojenské jednotky prohledávají střed města, kam prý pronikly bez většího odporu. Většina povstalců, mezi nimi prý velké počty kozáků a Čečenců, před příchodem armády město spěšně opustila.

V samotném Luhansku panuje podle médií velké napětí, vzbouřenci posilují obranná postavení na předměstích v očekávání armádního útoku. Předsunuté vojenské jednotky jsou podle agentury Unian v obci Heorhijivka, která leží tři kilometry jižně od Luhansku. Nedaleko luhanského letiště v neděli ukrajinští vojáci palbou z tanků zničili dvě baterie raketometů Grad.

Ukrajinské velení v neděli oznámilo, že zaznamenává známky dalšího posilování ruských vojsk v hraničních oblastech. Ruská armáda prý zvyšuje stavy vojáků a těžké techniky v Rostovské, Belgorodské a Brjanské oblasti a na Krymu. Podle západních zdrojů se stavy ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou pohybují kolem 12 000 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám