Hlavní obsah

Ukrajinec na matraci přeplul Dněpr do Běloruska. Skončil před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bělorusku se konal soud s občanem Ukrajiny, který letos v březnu připlul do země na nafukovací matraci poté, co na vratkém plavidle překonal řeku Dněpr a dostal se na běloruské území. Podle serveru Nexta šlo o jeden z nejneobvyklejších způsobů útěku z Ukrajiny, jejíž úřady zakázaly mužům mladším 60 let opustit zemi.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Dněpr u ukrajinského hlavního města Kyjeva. Ilustrační foto

Článek

V Bělorusku muže, který přeplul Dněpr a přistál u osady v Braginském okrese, zadrželi celníci za nelegální převoz zboží (tedy matrace) přes hranice. Policie jej pak obvinila z nelegálního překročení hranice.

Soud v běloruském Homelu mu vyměřil podle serveru Nexta pokutu v hodnotě 100 dolarů (2379 Kč) a „nafukovačku“ za 300 hřiven (asi 180 Kč) mu navíc zabavil.

Zatím ale podle serveru není znám jeho další osud, především to, zda se vrátí na Ukrajinu. Věk muže, který je nezaměstnaný a má stálé bydliště na Ukrajině, nebyl uveden.

Neméně závažný problém řeší také hlídka ukrajinských pohraničníků, která bude muset vysvětlit, jak jim doslova pod nosem mohl Ukrajinec na matraci uniknout. Podle serveru jeho zdařilý útěk vyvolává otázky o spolehlivosti ochrany ukrajinské severní hranice.

Útěk před vojenskou službou ale už některé Ukrajince stál život. Během zimních a jarních měsíců je cesta nebezpečná hlavně na západě Ukrajiny, kde hranici tvoří řeka Tisa. Mohou se sice tudy dostat do Rumunska, v cestě jim ale leží řeka, která je buď pokryta tenkým ledem, nebo je rozvodněná kvůli tajícímu sněhu. Od začátku války na Ukrajině už utonuly desítky mužů ve věku 18 až 60 let, ukrajinské úřady přesný počet neznají.

Zelenskyj podepsal nový mobilizační zákon. Armádě chybějí vojáci na frontě

Zahraniční

Řeka Dněpr

Reklama

Výběr článků

Načítám