Hlavní obsah

Ruský sušák jsme poslali za křižníkem Moskva. Ukrajinci hlásí úspěšný zásah u Hadího ostrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské letectvo v úterý u Hadího ostrova v Černém moři sestřelilo ruský bombardér Su-24, který se snažil zaútočit na okolí Oděsy. Informoval o tom velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Rusko zprávu zatím nekomentovalo.

Foto: Profimedia.cz

Hadí ostrov

Článek

„Dlouho jsme v inventáři neměli žádné sestřelené ruské sušáky!“ napsal Oleščuk ve svém příspěvku na sociální síti Telegram o zničení letounu. Kromě toho popřál Ukrajincům ke Dni ozbrojených sil, který se na Ukrajině slaví 6. prosince.

„Jsem rád, že vás mohu informovat o zničení ruského bombardéru Su-24M v oblasti Hadího ostrova, který se pod krytím stíhačky Su-30SM pokusil zahájit raketový útok na jih Oděsy,“ popsal situaci. Dodal, že ukrajinská protiletadlová jednotka díky úspěšné operaci vzdušného velitelství Jih poslala „ruský sušák za ruskou válečnou lodí“.

„Zdá se, že se z křižníku Moskva brzy stane letadlová loď!“ napsal s odkazem na jeden z největších ukrajinských úspěchů po invazi ruské armády. Křižník Moskva, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, potopili u pobřeží Ukrajiny loni 14. dubna.

Tak koho dál? baví se Ukrajinci zkázou ruského křižníku. O den dřív vyšel na známce

Válka na Ukrajině

Obránci Hadího ostrova se proslavili svéráznou hláškou, když komunikovali s vedením křižníku Moskva. Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov první den invaze na Ukrajinu, která začala loni 24. února. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní.

Ruští námořníci, kteří z křižníku Moskva vyzývali Ukrajince, aby se vzdali, se představili jako „ruská válečná loď“. „Ruská válečná lodi, jdi do pr…,“ odvětil ukrajinský pohraničník.

Věta, kterou voják poslal ruskou loď do pr…, je ukrajinským slovem roku

Zahraniční

Rusům to krásně hořelo

Agentura Unian a portál Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje napsaly také o zasažení ropného terminálu v krymském městě Feodosiji. Terminál je podle Unianu důležitým objektem infrastruktury a zásobuje palivem ruská vojska.

„V areálu terminálu je asi 30 zásobníků paliva, a tak to Rusům krásně hořelo,“ citoval Unian svůj zdroj.

Už v úterý ráno agentura Unian psala, že podle informací na sociálních sítích se ve Feodosiji a Kerči na Krymu ozvalo několik výbuchů. Moskva v úterý pouze uvedla, že ruská protivzdušná obrana v noci na úterý sestřelila dohromady 41 ukrajinských dronů nad Krymem a Azovským mořem.

Ukrajinské drony v úterý kromě toho podle informací portálu Ukrajinska pravda na různých místech na Krymu zasáhly dva radarové systémy, raketový systém a stanoviště vrtulníků.

Ukrajina i Rusko v noci podnikly masivní útoky drony

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám