Hlavní obsah

Věta, kterou voják poslal ruskou loď do pr…, je ukrajinským slovem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovem roku 2022 se na Ukrajině stala celá věta, a sice okřídlená fráze, kterou ukrajinští obránci Hadího ostrova už v první den války odmítli výzvu ke kapitulaci. Napsala to agentura Ukrinform s odvoláním na slovník moderního ukrajinského jazyka a slangu Myslovo. Za ironické slovník považuje, že ukrajinská fráze roku je „čistě ruská“.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják, který nevybíravě odmítl kapitulaci na Hadím ostrově, se dostal na poštovní známky.

Článek

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v první den invaze na Ukrajinu, která začala loni 24. února. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní.

Ruští námořníci, kteří z křižníku Moskva vyzývali Ukrajince, aby se vzdali, se představili jako „ruská válečná loď“. „Ruská válečná lodi, jdi do pr…,“ odvětil ukrajinský pohraničník. Jeho slova se podle slovníku stala i heslem ukrajinského odporu proti ruské agresi, který trvá už 320 dnů.

Odvážlivec se zanedlouho dostal i na poštovní známky, zatímco křižník Moskva, vlajková loď ruské Černomořské flotily, skončil v polovině dubna na mořském dně. Podle Rusů loď zachvátil z neupřesněných příčin požár, podle Ukrajinců křižník potopily protilodní rakety, které učinily skutkem pohraničníkovo vyjádření.

„Působí ironicky, že fráze roku, ve kterém Ukrajina definitivně potvrdila svou nezávislost a ukrajinština vytlačuje ruštinu ve všech oblastech života, je čistě ruská,“ konstatoval slovník Myslovo.

Slovník vznikl v roce 2012 s cílem zaznamenávat neologismy, slang a další projevy moderní ukrajinštiny. Slovem roku 2021 se podle slovníku stala „vakcína“.

Ukrajinci dobyli zpět Hadí ostrov. Rusové kvapem odpluli v motorových člunech

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám