Hlavní obsah

Ukrajinci zaútočili na levém břehu Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské jednotky podnikly během úterý útoky na levý břeh Dněpru. Uvedlo to ukrajinské velitelství Jih s tím, že šlo o raketové ostřelování.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ostřelují ruské pozice z houfnice M777; ty dodala USA.

Článek

„Jednotky raketového dělostřelectva během dne podnikly palebné útoky na pozice nepřítele a v oblastech koncentrace jeho živé síly, techniky a zbraní na levém břehu Dněpru a v oblasti Kinburnské kosy,“ uvedlo velitelství. Podle něj bylo podniknuto na padesát palebných útoků.

Velitelství Jih dodalo, že při palbě bylo zlikvidováno 17 nepřátelských vojáků a zničeno a poškozeno 15 obrněných vozidel a dvě samohybné houfnice.

Kinburská kosa je v místech, kde Dněpr ústí do moře. Výše proti proudu řeky u Kachovské přehrady měly být také zničeny dva muniční sklady.

Ukrajinská tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů, ale tlak na Kinburskou kosu je pochopitelný.

Rusové sice museli pod ukrajinským tlakem opustit pravý břeh Dněpru i s městem Cherson, což odvrátilo hrozby pozemního útoku na přístav Mykolajiv poblíž ústí řeky Bug, přístav ale stále nelze používat bez nebezpečí, protože ruské jednotky kontrolují právě Kinburnskou kosu.

Ta se nachází proti ústí Bugu a táhne se od delty Dněpru až k Očakivu.

Rusové si chystají obranu za Dněprem. Dalším cílem Ukrajinců Melitopol?

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám