Hlavní obsah

Ukrajinci poškodili dvě ruské lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinským silám se ve čtvrtek v Černém moři podařilo poškodit dvě ruské hlídkové lodě třídy Vasilij Bykov, uvedla podle agentury Unian ukrajinská armáda. Ukrajinci na lodě zaútočili drony.

Foto: Chris Canvas/ @CanvasShips

Zasažená ruská loď u Oděsy. Ilustrační foto

Článek

Lodě projektu Vasilij Bykov jsou podle dostupných informací vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty Rusko často využívá k útokům proti Ukrajině.

„Síly obrany 14. září 2023 zaútočily na dvě hlídkové lodě projektu 22160 Vasilij Bykov ruské okupační flotily v jihozápadní části Černého moře. Vznikla určitá poškození,“ citovala Unian prohlášení ukrajinských sil. Na sítích se objevilo video, které má útok zachycovat. není z něj ale patrné, zda byl úspěšný, nebo zda byl námořní dron zničen ještě před zásahem trupu.

Podobná tvrzení bojujících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Odborníci upozorňují, že námořní drony, které měly poškození způsobit, jsou pro podobnou akci vhodné, protože se pohybují na hladině a je těžké je detekovat. Jejich použití je také levné.

Ruské ministerstvo obrany naopak podle ruské státní agentury RIA Novosti informovalo o zničení šesti ukrajinských námořních dronů v Černém moři během čtvrtka.

Ukrajinské drony se podle ruského ministerstva neúspěšně pokusily o útok na ruské vznášedlo Samum a hlídkovou loď Sergej Kotov. Ani toto tvrzení nelze nezávisle ověřit. Není ani jasné, zda je řeč o stejném útoku.

Ukrajinský spor o Andrijivku. Maljarová hlásila osvobození, vojáci jí vynadali

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám