Hlavní obsah

Ukrajinci osvobodili na jihu už 50 obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda osvobodila v Chersonské oblasti na jihu země již padesátku obcí, uvedl v úterý náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin. Ruské ministerstvo podle serveru Meduza ukázalo na úterní tiskové konferenci mapu, která potvrzuje, že se jeho armáda stáhla v Chersonské oblasti o 30 kilometrů.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci u Lymanu

Článek

„Nepřítel je demoralizován, opouští pozice a stahuje se do bezpečné vzdálenosti. Ve snaze zpomalit postup našich vojsk ničí zásoby munice a snaží se zničit mosty a přívozy,“ uvedl ve večerním přehledu situace ukrajinský generální štáb.

Ukrajinci dosud o operacích na jihu území mlčeli, jejich postup paradoxně v pondělí potvrzoval Ruskem dosazený šéf oblasti Vladimir Saldo.

Mezi osvobozenými obcemi jsou podle ukrajinských webů například Davydiv Brid či Velyka Oleksandrivka. Prvně jmenovaná přitom hrála důležitou roli v ruské obraně, upozornila ruská redakce BBC. Jde o důležitý dopravní uzel.

„Pokud jde o Chersonskou oblast, tak tam bylo v současnosti osvobozeno více než 50 okupovaných obcí,“ řekl Jenin podle agentury Interfax-Ukrajina. Kriminalisté a vyšetřovatelé v nich zatím podle náměstka zdokumentovali 105 válečných zločinů a tato práce pokračuje.

Ukrajinská námořní pěchota postupuje směrem k moři

Obec Davydiv Brid od ruských vojáků osvobodila ukrajinská 35. brigáda námořní pěchota, napsala agentura Ukrinform s odvoláním na video námořních pěšáků vztyčujících v obci ukrajinskou vlajku. Video zveřejnilo na svém učtu ukrajinské ministerstvo obrany.

„Nad vsí Davydiv Brid v Chersonské oblasti znovu vlaje ukrajinská vlajka. Ukrajinská námořní pěchota přesvědčivě postupuje k Černému moři,“ uvedlo ministerstvo v popisce k záběrům.

Obec leží asi 75 kilometrů severovýchodně od oblastního centra Chersonu, které bylo prvním větším ukrajinským městem dobytým na počátku ruské invaze. Do Kyjeva je to z obce asi 380 kilometrů.

Ukrajinské vedení dříve potvrdilo osvobození obcí Archanhelske a Myroljubivka v Chersonské oblasti, připomněla agentura Unian a citovala mluvčího jižního velitelství ukrajinských sil, že situace na tomto úseku fronty „nabírá na obrátkách“.

Ukrajinská armáda v posledních dnech zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východě Ukrajiny a v Chersonské oblasti v jižní části země, uvedl v úterý ve své pravidelné analýze situace na ukrajinském bojišti také americký Institut pro studium války (ISW).

Ruská televize odvysílala záběry ruských vojáků u Lymanu.Video: AP

Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že ukrajinské síly prolomily ruskou obranu u vesnice Zolota Balka a postupují podél přehradní nádrže na Dněpru směrem na Beryslav a Novou Kachovku. Osvobozen byl nejméně několik kilometrů široký pás území až k vesnici Havrylivka.

Rusko nemá čas na budování pozic

Ukrajinci si rovněž vylepšili postavení na druhé straně chersonské fronty u Davydiva Bridu, byť podle ruských zdrojů byly tehdy útoky na ves odraženy, uváděl ráno ISW v pravidelné svodce.

Ztráta tak důležitého dopravního uzlu, jako je Davydiv Brid, na pozadí pokračujícího útoku ukrajinské armády podél pravého břehu Dněpru ve směru na Beryslav a Novou Kachovku vážně zkomplikuje situaci celého ruského uskupení na daném úseku fronty, usoudila ruská redakce BBC.

„V nynější situaci musí ruská armáda přemýšlet nad tím, kde vybudovat novou linii obrany, aby zachytila postup ukrajinských sil na jih. V opačném případě se situace může pro Rusy vyvíjet podle nejhoršího scénáře: postup nepřítele k přehradě u Nové Kachovky hrozí porážkou celého uskupení sil na pravém břehu (Dněpru), včetně sil v Chersonu,“ dodala.

Ukrajinci pokračují v postupu u Lymanu a v Chersonské oblasti, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Útočící ukrajinské jednotky mají podle BBC obrovský prostor k manévrování a zadržet je v otevřené stepi je nesmírně obtížně, a to tím spíše že Rusové nemají čas k budování nových pozic. Ruské velení má zálohy na levém (východním) břehu Dněpru, ale je těžké předpovědět, zda se je rozhodne vyslat do boje, když se situace mění každou hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám