Hlavní obsah

Ukrajina změnila datum oslav vítězství nad nacismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině budou napříště slavit výročí vítězství nad nacismem ve druhé světové válce v den kapitulace nacistického Německa 8. května, uvedla v pondělí ukrajinská média. Prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal příslušný zákon. Ten před časem sám navrhl a parlament jej přijal na konci května.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Právě v tento den slaví vítězství nad nacismem celá Evropa a civilizovaný svět,“ napsal server RBK-Ukrajina.

Až dosud Ukrajina, podobně jako jiné postsovětské republiky v čele s Ruskem, slavila válečné vítězství 9. května. Pramenilo to z toho, že v době, kdy nacistické Německo kapitulaci podepsalo, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu už po půlnoci.

Zelenskyj uvedl, že přesun dne vítězství nad nacismem z 9. na 8. května je odrazem „evropské identity ukrajinského lidu“ a má za cíl „posílit jednotu národů Evropy“. Ukrajina se po napadení Ruskem snaží zbavit nánosů sovětské a ruské minulosti.

V Česku se konec druhé světové války slavil 9. května do roku 1991, kdy zákon toto datum přesunul na 8. května. Stejně postupovala řada dalších států bývalého východního bloku.

Vánoce v prosinci

Západu se Ukrajina přiblíží i v dalším svátku, tentokrát církevním. 1. září přejde ukrajinská pravoslavná církev na gregoriánský kalendář, což mimo jiné bude znamenat právě to, že Vánoce se budou slavit 25. prosince, a nikoliv 7. ledna.

Farnosti a kláštery ale budou mít právo stále používat juliánský kalendář, pokud budou chtít.

O krok blíž Západu. Pravoslavná církev Ukrajiny přejde na gregoriánský kalendář

Evropa

Reklama

Související témata:
8. května

Výběr článků

Načítám