Hlavní obsah

O krok blíž Západu. Pravoslavná církev Ukrajiny přejde na gregoriánský kalendář

Kyjev

Pravoslavná církev Ukrajiny od 1. září letošního roku přejde na nový církevní kalendář, který ve středu schválil sněm biskupů a jenž se v podstatě rovná gregoriánskému kalendáři namísto juliánského, který pravoslavná církev tradičně využívá. Mimo jiné to znamená, že Vánoce nebudou Ukrajinci slavit 7. ledna, ale už 25. prosince, jako je tomu ve většině západních zemí. Uvedla to ukrajinská redakce BBC.

Foto: Profimedia.cz

Představitel ukrajinské pravoslavné církve metropolita Epifanij

Článek

„Dnes byla rozhodnutím rady biskupů ukrajinské pravoslavné církve schválena rezoluce o otázce kalendáře, která definuje přechod na nový juliánský kalendář od 1. září tohoto roku,“ uvedla pravoslavná církev. Sněm biskupů se ale rozhodl zachovat právo farností a klášterů, které si přejí používat starý kalendář.

Přechod k novému církevnímu kalendáři ještě musí formálně schválit na svém zasedání 27. července Místní rada pravoslavné církve. Žádný zádrhel se však neočekává. „Reforma kalendáře bude probíhat bez nátlaku, postupně a vědomě,“ dodala církev.

Některé svátky zůstanou v kalendáři zachovány jako doposud, například Velikonoce či Svátek Nejsvětější Trojice. Změní se ale Vánoce, které už Ukrajinci nebudou slavit 7. ledna, ale 25. prosince. Pokrov (Záštita přesvaté Bohorodice) nebude 14. října, ale 1. října, svátek Tří králů se z 19. ledna přesune na 6. ledna a svátek svatého Mikuláše z 19. prosince na 6. prosince

Juliánský kalendář dodržuje například ruská pravoslavná církev.

Orbán: My víme, jak nebozí Ukrajinci trpí. Ale válku vyhrát nemohou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám