Hlavní obsah

Ukrajina letos poprvé oslaví Vánoce 25. prosince, „s celým světem a daleko od Moskvy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina letos poprvé oficiálně oslaví Vánoce 25. prosince. Příslušný zákon v létě schválil parlament v reakci na ruskou invazi. Dříve si totiž Ukrajina připomínala narození Ježíše Krista podobně jako Rusko 7. ledna. Změna je podle agentury Reuters součástí snahy ukrajinských úřadů odstranit vliv Ruska na život v zemi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes řekl, že Ukrajina letos slaví Vánoce, jak je zvykem jinde v Evropě a ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční mše v kyjevském chrámu svatého Vladimíra

Článek

Ukrajina se tak připojí k dalším zemím, kde převažuje pravoslavné vyznání a kde se Vánoce slaví 25. prosince. Jedná se například o Řecko, Rumunsko či Bulharsko. Dříve na Ukrajině slavili Vánoce 25. prosince také věřící z jiných křesťanských církví, například katolíků.

Ve vánočním projevu, který přednesl dnes večer, ukrajinský prezident Zelenskyj řekl, že Ukrajina letos slaví Vánoce, jak je zvykem jinde v Evropě a ve světě, uvedl server Ukrajinska pravda. „Všichni společně slavíme svátek. Ve stejném datu, jako jedna velká rodina, jako národ a sjednocená země,“ řekl Zelenskyj. Svátek však stále silně poznamenává válka s Ruskem, jako Vánoce v loňském roce. „Stává se čím dál více důležitější, kdo je u stolu, než jaké pokrmy jsou na stole,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajinci si posunuli Vánoce na 25. prosince. Zelenskyj podepsal zákon

Evropa

Zákon, který změnu termínu svátku posvětil, uvádí, že přesunutí oslav Vánoc na 25. prosinec je způsobem, jak „opustit ruské dědictví, které nutilo slavit Vánoce 7. ledna“. Ukrajinští zákonodárci v přesunu svátku viděli způsob, jak umožnit Ukrajincům „žít si život po svém, s vlastními tradicemi“.

Ukrajinci, se kterými mluvily tiskové agentury, změnu většinou vítají. „Opravdu chceme slavit tento svátek novým způsobem,“ řekla agentuře AFP žena, která se představila jako Olena. Podle ní nové datum Vánoc znamená, že Ukrajina slaví tento svátek „s celým světem a daleko, velmi daleko, od Moskvy“.

Změnu přivítal i katolík Oleksandr, který poprvé oslaví Vánoce ve stejný den jako jeho manželka, která je pravoslavného vyznání. Předtím bylo v jejich rodině zvykem slavit narození Ježíše Krista dvakrát - 25. prosince a 7. ledna. „Vše, co má spojitost se Sovětským svazem, jako srp a kladivo, hvězdy či sochy a památníky Lenina, je ničeno. A nyní, s novým svátkem 25. prosince, začne obroda země,“ řekl agentuře Reuters Oleksandr.

Ruská pravoslavná církev vypočítává své svátky podle staršího juliánského kalendáře, podle kterého Vánoce připadají na 7. ledna. Katolická a další křesťanské církve, které používají gregoriánský kalendář, pak obvykle slaví Vánoce 25. prosince.

Navzdory válce rozsvítili v Kyjevě vánoční strom

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám