Hlavní obsah

Navzdory válce rozsvítili v Kyjevě vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V den oslav svatého Mikuláše byl v hlavním městě Ukrajiny v Kyjevě navzdory válce slavnostně rozsvícen vánoční strom. Aktu se ujal starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Navzdory válce rozsvítili v Kyjevě vánoční strom.Video: Reuters

 
Článek

Pro mnoho Ukrajinců to bylo poprvé, kdy slavili zahájení vánoční sezony 6. prosince. Stalo se tak poté, kdy se hlavní ukrajinská pravoslavná církev v květnu 2023 rozhodla přejít na kalendář, ve kterém se Vánoce slaví 25. prosince. Jde o krok, který zemi vzdaluje od Ruska.

Slavnostního rozsvícení stromu se ujal starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Celou výzdobu a vše kolem přitom platili soukromí mecenáši. Kyjevská městská rada tak díky tomu mohla přidělit více peněz armádě.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Žena si fotí vánoční ozdoby na kyjevském Sofijském náměstí

Lidé, kteří se akce zúčastnili, podporují změnu oslav Vánoc a tedy odklonu od juliánského kalendáře, jenž oslavuje svatého Mikuláše až o dva týdny později, tedy 19. prosince.

Ukrajinští křesťané, z nichž většina jsou pravoslavní, tradičně slaví Vánoce až 7. ledna, spolu s dalšími převážně ortodoxními křesťanskými zeměmi, jako je právě Rusko.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Vánoční dekorace na kyjevském Sofijském náměstí

Polské adventní trhy frčí. Zájem Čechů je velký

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám