Hlavní obsah

Ukrajinci si posunuli Vánoce na 25. prosince. Zelenskyj podepsal zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina oficiálně přesunula hlavní svátek vánoční na 25. prosince. Dosud jej pravoslavní věřící v zemi slavili podle juliánského kalendáře 7. ledna. Zásadní změnu v pátek stvrdil podpisem příslušného zákona prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevská katedrála svaté Sofie z poloviny 11. století. Pravoslavný chrám se pyšní řadou fresek, je součástí seznamu UNESCO

Článek

Informuje o tom server RBK-Ukrajina. O den dříve Pravoslavná církev Ukrajiny (PCU) rozhodla o odklonu od původního juliánského kalendáře k novojuliánskému. Oznámil to kněz Dmytro Šapovalov.

„Je definitivně rozhodnuto o přechodu PCU k novému juliánskému kalendáři! Ze 161 delegátů sněmu jich hlasovalo pro 156, proti se vyslovilo 5, nezdržel se nikdo,“ napsal na svém Facebooku.

Rozhodnutí nicméně umožňuje jednotlivým klášterům a farnostem používat i nadále starý kalendář. Reforma má být nenásilná, postupná a vědomá, tvrdí PCU.

Přechod na novojuliánský kalendář oznámila 1. února Ukrajinská řeckokatolická církev, opatření má začít platit 1. září. V květnu tak učinil Arcibiskupský sněm PCU, rovněž s platností od 1. září.

Zákon se dotkne i dalších svátků a významných dní

Novojuliánský kalendář navrhl profesor bělehradské univerzity Milutin Milankovič. Sněm východních pravoslavných církví jej přijal v Konstantinopoli v roce 1923. Jeho hlavní svátky kromě Velikonoc se překrývají se svátky podle gregoriánského kalendáře, kterým se řídí na Ukrajině tzv. světský život.

Dle nového zákona se změny dotknou i jiných svátků: například Den ukrajinského kozáctví nově připadá na 1. října (dosud 14. října), to se týká rovněž Dne obránců a obránkyň Ukrajiny. Den ukrajinského písemnictví a jazyka se bude nově připomínat 27. října, nikoliv 9. listopadu jako dosud.

Ukrajinská pravoslavná církev vyhlásila nezávislost

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám