Hlavní obsah

Ukrajina dohodla podmínky výměny vězňů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina se v pondělí domluvila s donbaskými povstalci na podmínkách výměny všech vězňů s Ruskem. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský delegát Boris Gryzlov na jednání tzv. kontaktní skupiny. Dosažení dohody potvrdil i Kyjev.

Foto: Pool New, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin domluvili na summitu v Paříži výměnu zajatců mezi svými státy

Článek

Na výměně zajatců se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský protějšek Vladimir Putin domluvili už na summitu v Paříži, který se konal před dvěma týdny. Zelenskyj tehdy agentuře TASS řekl, že „k výměně by mělo dojít 24. prosince. Nejpozději pak na konci roku.”

Výměna se má podle Gryzlova uskutečnit do konce letošního roku. Dohody s povstalci, o jejímž obsahu rovněž informovali doněčtí separatisté, bylo dosaženo během videokonferenčního hovoru kontaktní skupiny, která jedná o podmínkách mírového urovnání donbaské krize. Ujednání dosud vázlo na stanovisku Kyjeva, který se zdráhal před propuštěním zbavit zajatce obvinění ze spáchaných činů.

Půjde nejspíš o desítky lidí

„Podařilo se dosáhnout dohody o realizaci výměny zadržovaných osob ve formátu všichni za všechny do konce roku. Zároveň jsme dojednali dokument, který obsahuje závazky obou stran v této otázce,” uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí tzv. Doněcké lidové republiky, kterou po roce 2014 vyhlásili proruští separatisté v části východoukrajinské Doněcké oblasti.

Kolika osob se má výměna zajatců týkat, není úplně jasné. Podle zpráv z Kyjeva a Moskvy má jít o desítky lidí.

Putin a Zelenskyj dohodli výměnu zajatců, spor o Donbas pokračuje

Evropa

Rusové s Ukrajinou naposledy měnili vězně v září. Tento krok byl oceněn na Západě a zdálo se, že po ruské anexi Krymu v roce 2014 předznamenal mírné uklidnění napjatých vztahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám