Hlavní obsah

Ukrajina, ČR a Slovensko se dohodly na spolupráci v péči o bévépéčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v pátek oznámil podepsání deklarace se zástupci České republiky a Slovenska o možné budoucí spolupráci při nákupu a údržbě bojových vozidel pěchoty (BVP). Jak Reznikov uvedl na Twitteru, dokument podepsali česká ministryně obrany Jana Černochová a její slovenský kolega Martin Sklenár.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Setkání tří ministrů se uskutečnilo na okraj páteční schůzky Kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která se konala v Bruselu. „Detaily budou upřesněny později. Nicméně jde o důležitý krok ve spolupráci mezi našimi zeměmi,“ dodal Reznikov.

Jak v této souvislosti poznamenal list Ukrajinska pravda, minulý týden se dostala na veřejnost informace, že český státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64 ukrajinské armády. Tanky, které byly desítky let ve skladech, by po modernizaci měly zamířit přímo do bojů na Ukrajině napadené Ruskem. Smlouva přitom vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.

Metnar: Smlouva s USA je nevyvážená, ale důležitá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám