Hlavní obsah

Ukrajina chce Černobyl na seznamu UNESCO. Kvůli penězům

Novinky, mso
Kyjev

Seznam světového dědictví UNESCO by se mohl rozrůst. Alespoň o to žádá Ukrajina, která chce na list zařadit sutinami a opuštěnými domy obklopenou jadernou elektrárnu v Černobylu, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina chce zařadit Černobyl na seznam UnescoVideo: Reuters

 
Článek

Tentokrát přitom není cílem uchovat jedinečnou kulturní estetiku, jako bývá u kulturního dědictví UNESCO běžné, žádost ukrajinské vlády je totiž velmi pragmatická. Zákonodárci doufají, že pokud se jaderná elektrárna dostane na prestižní seznam, přinese to zemi více peněz.

Elektrárna by totiž mohla dostat finanční podporu a také by přilákala více turistů, které by „nálepka” dědictví UNESCO zlákala k návštěvě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina chce zařadit Černobyl na seznam UNESCO

„Zařazení Černobylu na seznam světového dědictví UNESCO by byl první a důležitý krok k tomu, aby toto skvělé a unikátní místo vyvolalo zájem lidí z celého světa,“ uvedl ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. Dodal, že význam černobylské zóny leží daleko za hranicemi Ukrajiny.

Ukrajinské aerolinky plánují zážitkový let nad Černobylem

Cestování

Před podáním žádosti o zařazení na seznam UNESCO však musí Ukrajina splnit několik podmínek. Lokace musí být nejprve zařazena na list národního kulturního a historického dědictví.

Na tom už Ukrajina podle Tkačenka pracuje. Nedávno na tento seznam zařadila vojenský radar ze 70. let, který je postaven nedaleko Černobylu. Cílem země je, aby se na seznam dostala celá třicetikilometrová uzavřená zóna.

Ruský hrdina přežil silné dávky radiace z Černobylu, porazil ho covid

Zahraniční

Černobyl je přitom už nyní oblíbeným turistickým cílem. V roce 2019 tomu dopomohl stejnojmenný dokument HBO, po jehož zhlédnutí zaznamenal Černobyl výrazný nárůst návštěvníků. Kvůli pandemii koronaviru a omezení cestování se ale situace v posledních měsících změnila.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina chce zařadit Černobyl na seznam UNESCO

Ukrajina si 26. dubna připomene 35. výročí od výbuchu černobylské jaderné elektrárny, během kterého se do atmosféry uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu a východní Evropou. Na místě bezprostředně po výbuchu zemřelo 32 lidí, další tisíce pak v následujících letech podlehly následkům silného ozáření.

Reklama

Výběr článků

Načítám