Hlavní obsah

Ukrajina bude letos potřebovat 837 miliard zahraniční pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina bude letos potřebovat asi 37 miliard dolarů (zhruba 837 miliard korun) vnější pomoci, což je méně než v roce 2023, řekl ve středu na jednání vlády ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Loni podle něj Ukrajina dostala ze zahraničí pomoc ve výši 42,6 miliardy dolarů (962,7 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Článek

„Potřeby v tomto roce představují více než 37 miliard dolarů,“ citoval Šmyhala ukrajinský server Ekonomična pravda.

Předseda ukrajinské vlády uvedl, že největšími podporovateli Ukrajiny v uplynulém roce byly Evropská unie, Spojené státy, Mezinárodní měnový fond, Japonsko, Kanada, Británie a Světová banka.

USA plánují poslat Ukrajině 250 milionů dolarů

Válka na Ukrajině

Dodal, že z loňské zahraniční pomoci tvořily 27 procent dotace. Ukrajina stále zvyšuje příjmy rozpočtu z vlastních zdrojů, především z daní a celních poplatků, sdělil také Šmyhal.

V ukrajinském rozpočtu na letošní rok se počítá s výdaji na obranu ve výši zhruba 44 miliard dolarů (asi 994 miliard korun).

Naproti tomu Rusko, jehož ozbrojené agresi se Ukrajina brání, hodlá z rozpočtu na letošní rok vyčlenit na obranu 109 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

Rusko se ale patrně chystá na válčení na Ukrajině vynaložit ještě více peněz. K výdajům na armádu uvedených v rozpočtu je totiž potřeba připočíst ještě utajené výdaje jednotlivých ministerstev.

Rusko se chystá na dlouhou válku, vojenský rozpočet stoupne o dvě třetiny na šest procent HDP

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám