Hlavní obsah

U Turecka se utopilo devět migrantů, plavili se do Evropy

Istanbul/Tunis
Aktualizováno

Nejméně devět migrantů přišlo v neděli o život poté, co se potopil člun, ve kterém se pokoušeli doplout do Evropy. K neštěstí došlo ve Středozemním moři u pobřeží Turecka, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní média. Ve člunu bylo celkem 15 lidí. Pět se jich podařilo zachránit, jedna osoba se stále pohřešuje, dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Turecka se utopilo devět migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Podobnou situaci řešili i na jihu Tuniska, kde vylovili z moře jedenáct mrtvých a 67 živých migrantů, Tunisanů a cizinců, s nimiž se podle ministerstva vnitra v noci na neděli potopil přetížený člun. Podle úřadů jde o předběžnou bilanci neštěstí. Pobřežní stráž a námořnictvo i za pomoci vojenského letounu pokračují v pátrání.

Tunisané se často snaží překonat Středozemní moře a doplout do Itálie v touze po lepším životě. Podle nevládních informací to svědčí o přetrvávající svízelné situaci mladých lidí, dotčených nezaměstnaností, poznamenala AFP.

V květnu utonulo sedm afghánských běženců

V květnu v Egejském moři utonulo sedm afghánských běženců, včetně tří dětí. Z Turecka se pokoušeli na lodi dostat na řecký ostrov Lesbos. Turecká pobřežní stráž, kterou zalarmovali rybáři, zachránila 13 osob.

Evropská unie a Turecko před dvěma lety uzavřely dohodu, která měla zastavit příliv běženců z tureckého pobřeží na blízké řecké ostrovy. Přesto se ale každý týden touto trasou vydávají desítky a někdy i stovky lidí. Často plují na nestabilních nafukovacích člunech a jiných nejistých plavidlech.

V letech 2015 a 2016 zahynulo při pokusu přeplout z Turecka do Řecka více než 1000 migrantů a uprchlíků. V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecko do Řecka dostalo přes 857 000 migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám