Hlavní obsah

U Stavropolu se zřítil ruský bombardér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ruském Stavropolském kraji se zřítil do pole ruský bombardér Tu-22M3, zřejmě když se vracel z útoku na Ukrajinu. Stroj havaroval „po splnění bojového úkolu při návratu na letiště“, napsal na svém webu list Kommersant s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Jako předběžná příčina havárie se uvádí technická porucha. Velitel Vzdušných sil Ukrajiny Mykola Oleščuk nicméně uvedl, že za sestřelením stojí Kyjev.

Foto: X/Osinttechnical

Sestřelený ruský bombardér u Stavropolu

Článek

Na zveřejněných videích, která mají zachycovat pád stroje, je vidět, jak z něj šlehají plameny. Členové posádky se katapultovali, napsal list Kommersant.

„Vedle letadla, které se zřítilo v Krasnogvardějském okrese, byli nalezeni dva letci. Jsou živí, převážejí je do nemocnice,“ uvedl gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov na Telegramu.

„Z místa události byl evakuován ještě jeden letec, živý. Probíhá pátrání po čtvrtém členovi posádky,“ dodal později.

Podle ruského ministerstva obrany citovaného TASSem v době havárie stroj nenesl žádnou výzbroj a zřítil se v neobydlené oblasti, škody na zemi hlášeny nejsou.

Velitel ukrajinských vzdušných sil Oleščuk uvedl, že bombardér sestřelil Kyjev. „Jednotky vzdušných sil ve spolupráci se zpravodajským ředitelstvím zničily strategický bombardér Tu-22M3, nosič řízených střel Ch-22, které ruští teroristé používají k úderům na ukrajinská města,“ uvedl podle listu Ukrajinska Pravda Oleščuk.

Stavropol leží asi 500 kilometrů od ukrajinských hranic a žádný systém protivzdušné obrany, který má Ukrajina k dispozici, nemá takový dosah. Systém Patriot PAC-2 má dosah cca 100 km. Teoretický dosah 300 km má mít starý ruský systém S-200, jemuž kvůli tomu někteří analytici připisovali sestřel ruských letounů včasné výstrahy Berijev A-50, ani ten však nemohl Tu-22M3 sestřelit.

Na sociálních sítích se objevilo video, které pravděpodobně pád bombardéru zachycuje. Je vidět, že mu hoří motory, ale stroj se nerozpadl.

Foto: Telegram Vladimir Vladimirov

Repro Telegram Vladimir Vladimirov

V Rusku se zřítil další vrtulník Mi-8

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám