Hlavní obsah

U Slavjansku zahynuli italský novinář a jeho spolupracovník, tvrdí vzbouřenci

• Aktualizováno

Při minometném odstřelování pozic vzbouřenců ve východoukrajinském Slavjansku přišel o život italský novinář a jeho překladatel. Francouzský reportér měl být zraněn. Bez bližších podrobností to oznámili proruští vzbouřenci.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Lidé si prohlížejí škody na domě ve Slavjansku zničeném palbou ukrajinských sil.

Článek

Informaci o incidentu přinesla ruská agentura ITAR-TASS, která se odvolala na anonymní zdroj z hlavního stanu slavjanských radikálů. Podle jiné ruské agentury RIA Novosti Ital zahynul, když se jeho automobil dostal pod palbu neznámých ozbrojenců.

Incident se údajně odehrál v obci Andrijivka, která leží na jihozápadním okraji Slavjansku.

Žádné další podrobnosti o incidentu nejsou známy, ukrajinské úřady o smrti a zranění novinářů neinformovaly. Je-li zpráva pravdivá, jde zřejmě o první případ úmrtí západního žurnalisty během nepokojů na východě Ukrajiny.

V oblasti se již několik dní vedou boje

Slavjansk, který je považován za hlavní baštu proruských radikálů na východní Ukrajině, je už několik dní terčem soustředěné palby ukrajinské armády, která drží město v obklíčení. Povstalci na ostřelování odpovídají palbou z automatických zbraní a minometů.

Na kritické problémy novinářů na Ukrajině nedávno upozornila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ve svém vídeňském sídle zveřejnila zprávu, podle níž od začátku vnitropolitické krize loni v listopadu bylo podle zprávy na Ukrajině vystaveno násilnostem na 300 novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám