Hlavní obsah

U Peloponésu ztroskotala loď s migranty, desítky lidí se utopily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 59 lidí zahynulo ve středu ve vodách jihozápadně od řeckého poloostrova Peloponés, když ztroskotal rybářský člun s migranty. Zachránit se podařilo 104 lidí, úřady se ale obávají, že počet obětí ještě poroste, protože loď údajně přepravovala kolem 400 pasažérů.

Migranty, které se povedlo zachránit, přivezla loď do řecké KalamatyVideo: Reuters

 
Článek

Řecké úřady po nahlášení tragédie spustily rozsáhlou záchrannou a pátrací akci, do níž se zapojily hlídkové čluny pobřežní stráže, letectvo, fregata válečného námořnictva, šest nákladních lodí a další plavidla.

Podle listu Le Figaro převáželi záchranáři přeživší do přístavu Kalamata na jihu poloostrova.

Na Peloponés ve středu v poledne přiletěla řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová, aby se informovala o dalším vývoji situace. Čtyři nemocnice na poloostrově jsou v plné pohotovosti, aby poskytly pomoc zraněným.

Odmítali pomoc

Italské úřady už v úterý informovaly řecké sousedy, že se ve Středomoří pohybuje plně obsazená rybářská loď a míří k řeckým břehům.

Letadlo Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) lokalizovalo plavidlo asi 87 kilometrů jihozápadně od Peloponésu.

Řecká pobřežní stráž i kolem plující lodě opakovaně nabízely radiovým spojením plavidlu s migranty pomoc, pasažéři to ale odmítli. Nikdo z lidí na palubě přitom neměl záchrannou vestu.

Ve středu v časných ranních hodinách se jejich člun převrhl a potopil. Podle migrantů, kteří přežili, vyplula loď z libyjského Tobrúku a původně směřovala do Itálie.

Migranti s noži zkusili unést loď u Neapole. Zasahovaly speciální síly

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám