Hlavní obsah

U lukostřelce z Kongsbergu, který zabil pět lidí, zkoumají zdravotní stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská policie VP předala do rukou zdravotníků Espena Andresena Bråthena, který ve středu zabil pět lidí a další dva zranil palbou z luku, uvedl v pátek list Aftonbladet. Má posoudit jeho zdravotní stav.

Foto: Ntb, Reuters

Obchod, kde lukostřelec útočil

Článek

O předání střelce dánského původu žijícího několik let v Kongsbergu do rukou zdravotníků požádala policie, protože potřebuje posouzení jeho stavu. Muž podle dřívějších zpráv opakovaně vyhledával zdravotnickou pomoc.

Policie požaduje, aby na něj byla uvalena čtyřtýdenní vazba. Během prvních dvou týdnů by měl být v úplné izolaci, měl by mít zakázané i návštěvy, dopisy a sledování médií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Norsku útočil muž s lukem a šípy.Video: AP

Sedmatřicetiletý muž se k činu při výslechu přiznal. Podle svého obhájce se zatčení nebrání.

Útok lukostřelce je teroristickým činem, tvrdí norská policie

Evropa

Bråthen začal střílet ve středu po šesté večer v centru města v areálu obchodu Coop Extra, kam kvůli tomu dorazila v 18:18 policejní hlídka, šest minut poté, co byla o nebezpečí informována. Útočník vypálil dva šípy i na ni. Policisté se museli krýt, protože nebyli vybaveni ochrannými prostředky. Ty měla až další hlídka, než však zasáhla, lukostřelec stačil utéct. Dopaden byl až po půlhodině. Na útěku zabil dvě ze svých pěti obětí.

Policie kontaktovala muže už dříve, protože se obávala jeho radikalizace poté, co konvertoval k islámu. Bråthen má dánskou matku a norského otce.

On tady chodil a zabíjel. Kde byli policisté? ptají se Norové po útoku lukostřelce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám