Hlavní obsah

On tady chodil a zabíjel. Kde byli policisté? ptají se Norové po útoku lukostřelce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kongsberg

Proč policii trvalo tak dlouho, než útočníka zadržela? Kde byla, když se pohyboval v centru města, tedy na místě, kde je policistů nejvíce? Na tyto otázky se ptají obyvatelé norského města Kongsberg. Ve středu večer tam 37letý muž ozbrojený lukem a šípy střílel po nic netušících lidech a pět z nich zabil.

Foto: Ntb, Reuters

Forenzní technici šetří jedno z míst útoku.

Článek

První útok byl nahlášen v 18.13, pachatele se přitom podařilo policistům zadržet až v 18.47. Dlouhých 34 minut chodil ulicemi a útočil, píše server norského deníku Aften Posten.

„Každý ví, že to z policejní stanice na ulici Myntgaten, kde byly první útoky, je jen pár minut. Je neuvěřitelné a děsivé, že ho policie ztratila a on tady chodil a zabíjel,“ řekla deníku Silje Limstrandová. S kamarádkou Gudoon Hersiovou byly nakupovat, když začal muž řádit.

„Pro nás je to neuvěřitelné. Tady se nikdy nic neděje. Jsou tu jen malé pěkné kavárny, útulné obchody a lidé, kteří se tu rádi procházejí,“ popisuje centrum města Hersiová, která se v Kongsbergu narodila.

Útok v Norsku. Muž ozbrojený lukem a šípy zabil pět lidí. Podezřelý je 37letý Dán

Zahraniční

Očitá svědkyně útoku řekla televizi TV2, že slyšela hluk a pak viděla ženu, jak se snažila ukrýt. Nedaleko stál muž s lukem v ruce a toulcem šípů. „Pak jsem viděla lidi utíkat jako o život,“ dodala.

Stopy krve a nálezy obětí na několika různých místech ukazují, že se pachatel pohyboval rychle. Forenzní technici šetřili šest míst.

Server připomíná, že zatím není jasné, kdy dorazily první policejní hlídky a zda byly ozbrojené. Většina policistů v Norsku totiž slouží neozbrojena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám