Hlavní obsah

Tymošenková vyzvala z vězení k podpisu asociační smlouvy Ukrajiny s EU

Kyjev

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková v úterý vyzvala vedoucí politiky Evropské unie, ukrajinskou společnost a opozici, aby „za jakýchkoli okolností” usilovali o podpis smlouvy o přidružení Ukrajiny k EU. Expremiérka obvinila ukrajinskou vládu, že se snaží podpis zmařit.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julija Tymošenková na archivním záběru

Článek

„Vyzývám vůdce Evropské unie, ukrajinskou občanskou společnost a opozici, aby okamžitě jednali a za všech okolností usilovali o podpis naší smlouvy,” uvedla Tymošenková v prohlášení, které v úterý v Kyjevě tlumočila novinářům její dcera Jevhenija. „Nelze dopustit, aby kuloární pakty a osobní fobie (prezidenta Viktora) Janukovyče definitivně zničily evropskou cestu Ukrajiny,” uvádí se ve výzvě.

Ukrajinský parlament má ve středu hlasovat o návrhu zákona, který by umožnil vycestování Tymošenkové do Německa. Ministři zahraničí řady zemí EU dali najevo, že bez takového zákona na svém čtvrtečním zasedání asociační smlouvu k podpisu nedoporučí.

Na návrhu příslušného zákona umožňujícího vycestování Tymošenkové se poslanci ukrajinského parlamentu nedokázali dohodnout. Zvláštní pracovní skupina ukrajinského parlamentu, která měla vypracovat kompromisní variantu, v úterý ukončila bez jakýchkoli výsledků svou práci.

Mohli by se sejít ještě před hlasováním

Členové skupiny, v níž převažovali poslanci vládní Strany regionů, nedokázali realizovat původní dohodu, podle níž měli ze čtyř předložených návrhů zákona sestavit návrh konečný. Hlasování o zákonu mají přitom v plánu už na středu. Podle člena skupiny Volodymyra Olijnyka by se její členové mohli sejít ještě k bleskové poradě ve středu ráno, uvedla agentura Unian.

Veškeré aktivity režimu se podle Tymošenkové v posledních týdnech zaměřily na zmaření asociační smlouvy: „Viktor Janukovyč chce asociační smlouvu nadobro zadupat do země, mimo jiné i absurdním obviněním mého advokáta Serhije Vlasenka.” Vlasenkovi, který vede její tým advokátů, v pondělí vyšetřovatelé oznámili, že je podezřelý v kauze neplacených alimentů a domácího násilí, jehož se měl dopustit na své bývalé ženě. [celá zpráva]

„Pád do temné zóny zvůle”

„Obracím se ke všem, kdo mají vliv na chod nynějších dějinných událostí, aby zachránili 46 miliónů Ukrajinců před pádem do temné zóny zvůle a svévolné diktatury,” uvedla dále v emotivním prohlášení Tymošenková.

Na Ukrajině se spekuluje, že i sobotní moskevská schůzka Janukovyče s ruským prezidentem Vladimirem Putinem měla zabránit podpisu asociační dohody. [celá zpráva]

Rusko je proti dohodě, ale Janukovyč sám na jaře dal najevo zájem o přidružení k EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám