Hlavní obsah

Tymošenková ve středu ukončí hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská expremiérka a vůdkyně opozice Julija Tymošenková od středy postupně ukončí hladovku, kterou od 20. dubna držela na protest proti údajnému násilí ve vězení. Měla by být převezena do civilní nemocnice, kde se o ni bude starat německý neurolog Lutz Harms.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková ukazuje modřiny, které ji měli způsobit dozorci

Článek

Lékař jí pomůže s ukončením hladovky, proces bude trvat 10 až 14 dní.

Matku se vězení v úterý navštívila její dcera Jevhenija Tymošenkováa informovala o zapojení německého lékaře do léčby.

Expremiérka si stěžuje na úporné bolesti zad a podle diagnózy má vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Ve vězení proti ní navíc údajně bylo použito násilí, ale ukrajinské úřady jakékoli pochybení dozorců odmítají.

"Mohu říct, že jsme se dohodli na tom, že paní Tymošenková bude zítra (ve středu) převezena do nemocnice a že zahájíme léčbu," citovala Harmse agentura Reuters. Hladovka by přitom terapii nejspíš bránila.

Civilní nemocnici v Charkově, kam měla být z místní věznice 51letá Tymošenková převezena, dnes kvůli předpokládanému převozu expremiérky navštívila lékařská komise v čele s první náměstkyní ukrajinského ministra zdravotnictví. Podle ITAR-TASS nemocniční areál začala střežit policie.

Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení, který dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám