Hlavní obsah

Tymošenková se nakonec nechala vyšetřit zahraničními lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková nakonec ustoupila a v charkovské věznici se v úterý nechala vyšetřit týmem kanadských a německých lékařů. Původně to odmítala. Podle agentury Unian bylo důvodem, že do týmu bylo zařazeno i šest ukrajinských lékařů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na úporné bolesti bederní páteře, ale léčbu nabízenou vězeňskými lékaři a experty ukrajinského ministerstva zdravotnictví odmítá jako nedůvěryhodnou.

Generální prokuratura do země pozvala skupinu tří kanadských a dvou německých lékařů. V pondělí bylo oznámeno, že v souladu s ukrajinskými zákony o podmínkách výkonu trestu byla skupina rozšířena o šest ukrajinských lékařů.

Kvůli tomu Tymošenková vyšetření nejprv odmítla. Podle generální prokuratury jsou ale výhrady vězněné expremiérky v rozporu s vězeňskými předpisy, podle nichž "léčba vyžádaná odsouzenými musí probíhat pod dohledem vězeňského lékaře".

Tymošenková ustoupila

Tymošenková to nakonec uznala a vyšetření mohlo být zahájeno. Délku lékařské kontroly nelze odhadnout, ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že bude povoleno i vyšetření mimo věznici.

Expremiérka údajně podepsala prohlášení, že souhlasí s přítomností kanadských, německých i ukrajinských doktorů. Podle zprávy o složení týmu, který byl přizván k první konzultaci, nicméně doktoři delegovaní ukrajinským ministerstvem zdravotnictví mezi vyšetřujícími lékaři nejsou.

Kromě pěti zahraničních odborníků Tymošenkovou vyšetřuje terapeut, kterého si sama vyžádala, a zástupce vězeňské správy, proti jehož přítomnosti nic nenamítá.

Tymošenková byla loni v říjnu odsouzena k sedmi letům vězení za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu v roce 2009; věznění označuje za politický útok současného ukrajinského režimu proti své osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám