Hlavní obsah

Tymošenková nepotřebuje operaci, uvedli experti

– Kyjev

Lékařská komise složená z německých, kanadských a ukrajinských expertů uzavřela ve čtvrtek vyšetření vězněné bývalé premiérky Ukrajiny Julije Tymošenkové. Podle člena komise Jevhena Pedačenka nevyžaduje zdravotní stav Tymošenkové operativní zákrok. Expremiérka komisi nepovolila zveřejnit diagnózu.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Rajisa Moisejenková řekla, že závěry a doporučení komise dostane vězeňská služba, která je předá vězněné Tymošenkové. Ta se potom rozhodne, zda léčení přijme. V dokumentech podle ní není žádná zmínka o vyhřezlé plotýnce.

O problémech s plotýnkou a nutnosti operace ve středu spekulovala ukrajinská média. Napsala, že by zákrok mohl být proveden mimo vězení, možná i v zahraničí.

Podle člena lékařské komise Jevhena Pedačenka zdravotní stav Tymošenkové nevyžaduje operativní zákrok. "Potvrdila se léčba, kterou navrhli ukrajinští specialisté. Operativní zákrok v této chvíli není nutný," řekl na tiskové konferenci věnované výsledkům práce komise.

Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na úporné bolesti páteře, ale odmítala péči ukrajinských lékařů, které nepovažuje za důvěryhodné. Expremiérku přijeli vyšetřit zahraniční odborníci, dva z Německa a tři z Kanady. K nim se připojili i ukrajinští odborníci, jejichž přítomnost původně Tymošenková odmítala.

Němečtí lékaři slíbili, že pošlou pro Tymošenkovou zvláštní rehabilitační program. "Pokud jde o rehabilitační prostředky, expremiérka už je dostala a používá je," řekla Moisejenková.

Obhájce: jako by zlomenou nohu léčili fotbalem

Obhájce vězněné vůdkyně opozice Serhij Vlasenko ale tvrdí, že nezávislí zahraniční lékaři dospěli k závěru, že stav expremiéry je vážný: "Pokud je mi známo, němečtí i kanadští lékaři zjistili, že Julije Tymošenková má vážné zdravotní problémy. Pokud vím, zahraniční lékaři hovoří o naprosto jiném způsobu léčby, a nevylučují ani operativní zákrok," prohlásil Vlasenko.

"Je to přibližně tak, že obě komise zjistily, že pacient má zlámanou nohu. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje léčit nohu tím, že s ní bude hrát fotbal, ale podle nezávislých lékařů je třeba nohu zafixovat do sádry a ponechat ji v klidu," uvedl obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám