Hlavní obsah

Tymošenková musí být podle Němců léčena mimo věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Šéfka ukrajinské opozice Julije Tymošenková potřebuje podstoupit léčbu za zdmi zdi charkovské věznice, kde si odpykává trest sedmi let vězení za překročení pravomocí. Uvedla to v pátek v ukrajinském vysílání německá rozhlasová stanice Deutsche Welle s odvoláním na zprávu německých lékařů. Tento týden přitom na základě stejné zprávy ukrajinská ministryně zdravotnictví tvrdila, že Tymošenkovou není nutné léčit v nemocnici.

Článek

Oficiální zpráva o lékařském dobrozdání vydána nebyla s tím, že její obsah je důvěrný. V tiskovém prohlášení berlínské kliniky Charité, která své dva experty v únoru za Tymošenkovou vyslala, se pouze uvádí, že odsouzená je nemocná a potřebuje bezodkladnou léčbu.

Němečtí lékaři i Karl Max Einhäupl a Norbert Haas v prohlášení konstatovali, že ve vězení "nemohla být poskytnuta nezbytná komplexní péče odpovídající mezinárodním standardům", a potvrdili ochotu se na léčbě Tymošenkové dál podílet.

Podle Deutsche Welle se němečtí doktoři přímo vyslovili pro léčbu expremiérky "pokud možno mimo vězení". Vězeňská správa přitom údajně s takovým postupem souhlasila.

Po setkání s oběma lékaři ve středu řekl v ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka, že Tymošenková může být v případě potřeby převezena na léčení mimo prostor vězení.

Ukrajinská ministryně zdravotnictví Rajisa Bohatyrjovová novinářům podle agentury Unian řekla, že diagnóza německých lékařů "fakticky potvrzuje" předběžné závěry ukrajinských odborníků. Podle nich Tymošenková vážné problémy nemá a operaci nepotřebuje. [celá zpráva]

Tymošenková odmítá vězeňský režim

Tymošenková nedodržuje vězeňský řád. Oznámila to na svých webových stránkách ukrajinská vězeňská služba. Expremiérka podle ní nechce nosit vězeňskou uniformu a odmítá vykonávat přidělenou práci.

"Odmítám dodržovat jakákoli pravidla vězeňského režimu včetně nošení uniformy a nucených prací. Svou práci mám - jsem předsedkyní politické strany Vlast," napsala Tymošenková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám