Hlavní obsah

Tymošenková byla v bezvědomí, tvrdí opoziční poslanec

– Kyjev

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková upadla v noci z pátku na sobotu na dvě hodiny do bezvědomí po podání léků proti silnému nachlazení. Novinářům to v úterý v Kyjevě řekl poslanec Oleksandr Turčyno. Je místopředsedou strany, které Tymošenková předsedá. Příčiny jejího prudce zhoršeného zdraví podle něj lékaři neoznámili.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

"Půldruhé hodiny před půlnocí vzala Tymošenková léky proti silnému zánětu horních cest dýchacích, který se připojil k existujícím potížím s páteří, a hned poté upadla do bezvědomí," řekl Turčynov. Dodal, že léky Tymošenkové podal lékařský personál Kalančivské ženské věznice v Charkově, kde si vůdkyně ukrajinské opozice odpykává sedmiletý trest za údajně nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem z roku 2009.

Podle Turčynova se pak Tymošenková dvacet minut marně dovolávala vězeňské stráže, aby přivolala lékařskou pomoc. "To vše se stalo v cele, která je 24 hodin denně sledována kamerou," poznamenal Turčynov.

Lékařům podle něj trvalo dalších 24 hodin, než vyvedli Tymošenkovou z "kritického stavu" doprovázeného velmi nízkým krevním tlakem. Následně do věznice přispěchala komise ministerstva zdravotnictví, která zajistila zevrubné klinické vyšetření. Po něm byl stav odsouzené označen za stabilní.

Turčynov řekl, že podle lékařů mohlo být bezvědomí Tymošenkové reakcí na podané léky. Informaci o podaných lécích ani podrobnosti o povaze prodělaného kolapsu lékaři neoznámili.

Tymošenková odmítá vyšetření ukrajinskými lékaři

Tymošenková je ve vězení od loňského srpna a prakticky od počátku si stěžuje na zdravotní problémy. Trpí silnými bolestmi bederní páteře, nemůže se údajně pohybovat a na jejím těle se objevují záhadné podlitiny. Vyšetření ukrajinskými odborníky ale odmítá a trvá na tom, aby její zdravotní stav posoudil lékařský tým ze zahraničí.

V sobotu vězeňská služba oznámila, že Tymošenková se podrobila vyšetření magnetickou rezonancí a počítačovou tomografií a rovněž rozboru krve. Výsledky prý potvrdily předchozí závěry lékařské komise a neodhalily onemocnění, které by vyžadovalo novou léčbu.

Krátce nato ale mluvčí Tymošenkové označila tuto informaci za lživou. "K žádnému lékařskému vyšetření nedošlo," řekla novinářům mluvčí Marina Soroková. "Tymošenková nebude nikdy souhlasit s tím, aby na ní prováděli experimenty lékaři zcela závislí na nynějším režimu."[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám