Hlavní obsah

Turecký premiér omdlel, ochranka jej omylem zamkla v autě

ANKARA

Okolnosti úterní náhlé hospitalizace tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana kvůli příznakům tělesné slabosti představují podle středečních komentářů tureckých médií velký skandál. Erdoganovi bodyguardi omylem uzamkli premiéra, který byl postižen slabostí kvůli nedostatku cukru v krvi, v opancéřovaném autě. Lékaři mohli premiérovi pomoci až poté, co strážci po delší době rozbili okénko auta palicí.

Článek

Dvaapadesátiletý Erdogan byl v úterý ráno postižen slabostí, když měl vystoupit z auta, které jej vezlo na jednání do parlamentu. Tělesní strážci poté premiéra rychle odvezli do ankarské nemocnice Güven, tam se ale dopustili vážné profesní chyby.

K premiérovi se dostali až s pomocí palice

Všichni včetně řidiče totiž opustili premiérovo opancéřované auto a běželi pro pomoc do vrátnice nemocnice, ale přitom nechali motor běžet. Elektronický ochranný systém, ovladatelný pouze zevnitř, poté uzamkl bezvládného předsedu vlády ve voze.

Ochranka si to vzápětí uvědomila, ale bylo už pozdě. Tělesní strážci se pak ke svému šéfovi snažili dostat rozbrušovačkou na plech, kterou řezali dveře, ale tento pokus selhal.

Pak si na vedlejším staveništi od dělníků vypůjčili velkou palici a s ní se jim nakonec podařilo rozbít vyztužené okénko vozu. Celá akce ale trvala asi deset minut a po tuto dobu seděl premiér ve voze zhroucený, zatímco zdravotníci postávali kolem a čekali, až se k pacientovi budou moci dostat.

Média: Za incident může i Erdoganův fatalismus

"Je to nejen neobratnost a série pochybení, ale přímo bezpečnostní skandál," napsal deník Hürriyet. Klade si otázku, zda by měl premiér za takových okolností šanci přežít, kdyby ho místo slabosti z hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi) v důsledku půstu během ramadánu postihl například srdeční infarkt.

Deník Vatan vidí příčinu jednak v tradičním tureckém nepotismu, který upřednostňuje při obsazování míst známosti před schopnostmi (premiérův řidič není školený policista, ale Erdoganův příbuzný), ale také v náboženském fatalismu premiéra, který je věřícím muslimem.

V přesvědčení, že nebude-li cokoli vůlí Alláhovou, nestane se to, nemá ve své blízkosti lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám