Hlavní obsah

Turecko trpí suchem, Istanbulu může dojít voda do 45 dní

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Velkým tureckým městům mohou dojít v příštích několika měsících zásoby vody, Istanbul je má na necelých 45 dní. Důvodem jsou největší sucha za dekádu, kdy v druhé půlce loňského roku napadlo jen padesát procent průměrných hodnot.

Foto: Profimedia.cz

Přehrada v tureckém Aydinu Ikizdere je plná jen z 15 procent.

Článek

Turecká komora inženýrů chemie varovala, že zásoby vody pro sedmnáctimilionový Istanbul jsou kriticky nízké a městu zbývá voda na necelých 45 dní. Ještě na počátku tohoto roku uváděl starosta Mansur Yavaş, že město má zásoby vody v přehradách a rezervoárech jen na 110 dní.

Přehrada Omerli je plná jen z pětiny a hladina vody v ní je nejnižší za 15 let.

Voda se nedostává ani dalším dvěma největším tureckým městům, Izmiru a Burse, jejichž přehrady jsou plné z 36 a 24 procent.

Šokující snímky NASA ukazují, jak klimatické události proměňují naši planetu

Věda a školy

K suchu přispěl rozvoj země

V Turecku je vody nedostatek, k čemuž vede kombinace několika faktorů - od osmdesátých let čelilo několika suchům, k čemuž přispěly klimatické měny. Roli v tom hraje i průmyslový rozvoj, který vyžaduje vodu, růst populace a s ním související růst měst.

„Místo aby se Turecko zaměřilo na opatření udržující poptávku pod kontrolou, rozšiřovalo dodávky vody, jak budovalo přehrady. Turecko vybudovalo za poslední dvě dekády stovky přehrad,“ uvedl pro list The Guardian istanbulský expert na dodávky vody Akgün İlhan. Přehrady se však nedaří naplnit: „Varovné signály tu byly po dekády, ale v praxi se toho udělalo málo.“

Experti upozorňují, že je potřeba se soustředit na přirozené rezervoáry vody a na prvky, které ji udržují v krajině, jež jsou důležité zejména v dlouhých obdobích sucha: „Například v Istanbulu nejdůležitější rezervoáry vody, poslední lesy a zemědělská půda byly poskytnuty k projektům pro rozvoj města, jako je nové letiště, nový most přes Bospor, na propojení silnic a dálnic a vyčleněné jsou i na nový kanál spojující Černé a středozemní moře. Ty ale nevyřeší problém Turecka se suchem,“ řekl Ümit Şahin, který na istanbulské univerzitě Sabancı učí o klimatických změnách a ochraně životního prostředí.

Sevinç Asilhanová z Technické univerzity v Istanbulu vyzvala k zalesňování, ochraně přírody a zelených ploch.

Dlouhodobé sucho v Česku je dočasně zažehnané

Domácí

Situace s vodou je tak špatná, že náboženský odbor vlády instruoval v prosinci imámy, aby se modlili za déšť. Vedení města vyzývá lidi, aby při holení nebo čištění zubů nenechávali vodu téci.

V Izmiru vyvrtají 103 nové studny, plánují recyklaci odpadních vod a chtějí opravit stárnoucí vodovodní potrubí, z něhož voda uniká.

Ohrožen je i Irák 

Sucho však hrozí i Iráku. Kvůli přehradám vybudovaným v Turecku a v Íránu na  horních tocích řek Eufrat a Tigris klesla v posledních letech jejich hladina a nedostává se vody pro irácké zemědělství. Podle serveru Middle East Monitor o tom 10. ledna informoval irácký ministr pro zdroje vody Mahdí Rašíd Hamdání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám