Hlavní obsah

Turecko pokračuje v náletech na separatistické Kurdy

– Ankara

Turecko v noci na úterý pokračovalo v masivních náletech na kurdské radikály z Kurdské strany pracujících (PKK) v provincii Hakkari na hranicích s Íránem a Irákem, uvedla BBC. Turecký analytik z Krizové skupiny Nigar Göksel uvedl, že začala nová etapa v konfliktu mezi Tureckem a separatisty z PKK.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Plně vyzbrojený F-16 tureckého letectva po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Bombardování následovalo po pondělních útocích Kurdů na bezpečnostní síly, které si vyžádaly devět obětí. Dalšího mrtvého si vyžádal úterní atentát. Turecko oznámilo, že zaútočilo na 17 cílů. V noci také pokračovaly přestřelky mezi radikálními Kurdy a tureckými vládními silami.

V úterý byl podniknut útok na tureckou základnu v Sirnaku na jihovýchodě země. Obětí se stal voják, který po převozu do nemocnice podlehl svým zraněním.

Podle Göksela se nyní rozbíhá spirála nového násilí. Od 24. července do konce měsíce bylo proniknutou osm velkých náletů a nyní je Turecko obnovilo. Údajně si vyžádalo 250 obětí z řad kurdských separatistů.

Analytik upozornil, že ani v osmdesátých letech, ani v polovině let devadesátých a ani v letech 2011 až 2013, kdy byly konflikty nejtvrdší, nedokázala žádná strana získat převahu. To vedlo k posledním jednáním o příměří a míru, která v červenci ukončila nová vlna násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám