Hlavní obsah

Turecké stíhačky opět narušily řecký vzdušný prostor, stěžují si Atény

Atény

Řecké ministerstvo obrany obvinilo Turecko, že čtyři jeho stíhací letouny narušily ve čtvrtek večer řecký vzdušný prostor, když přeletěly nad spornými ostrovy v Egejském moři. Přelet zhoršil napětí mezi oběma členskými zeměmi NATO, uvedl web International Business Times.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká stíhačka F-16 po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Podle řeckého ministerstva zahraničí turecké stroje vnikly do řeckého vzdušného prostoru opakovaně a pokaždé kvůli nim vzlétly řecké stíhačky, aby narušitele identifikovaly, napsal list Kathimerini. Dva z tureckých letouny byly ozbrojené.

„Provokativní akce Ankary říkají světu, že Turecko neuznává existující vzdušné a námořní hranice ve východním Středomoří,“ řekl bývalý řecký náčelník štábu ruskému listu Rossijskaja gazeta.

Jde o první případ v letošním roce. Loni Turecko narušilo ve více než 1300 případech vzdušný prostor u ostrovů, na které si Řecko klade nároky, které ale Ankara neuznává. Celkově byl řecký vzdušný prostor loni narušen ve 2224 případech, což je dvakrát více než předloni. V 31 případech byl narušen i v oblastech, které nejsou předmětem sporů.

Reklama

Výběr článků

Načítám