Hlavní obsah

Turci v Německu se musí naučit německy, tvrdí prezident

Ankara

Turci, kteří chtějí žít v Německu, se musejí naučit německy. Na úvod své pětidenní návštěvy Turecka to tamnímu listu Hürriyet řekl německý prezident Christian Wulff. V projevu v tureckém parlamentu přistěhovalce tureckého původu vyzval k integraci do německé společnosti.

Článek

"Nemůžeme zavírat oči před faktem, že imigrace do Německa s sebou přinesla množství problémů. Základ řešení mnoha z nich souvisí se znalostí němčiny," citovala z novinového rozhovoru německé hlavy státu agentura AP.

Zároveň však Wulff odmítl příliš zjednodušený pohled na přistěhovalectví. "Tvrzení, že celá skupina se neumí a nechce integrovat, pokládám za mylné. Odmítám jakékoli paušální úsudky," řekl podle agentury DPA, která Wulffova slova interpretuje jako vymezení vůči bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, jenž se vyslovil pro zastavení přílivu přistěhovalců z odlišných kulturních oblastí.

Wulff už 3. října, v den 20. výročí znovusjednocení Německa, prohlásil, že islám je stejnou součástí Německa jako křesťanství či židovství. Za své výroky sklidil velkou pochvalu mimo jiné u tureckých politiků, na kritiku naopak narazil v Německu i v Evropské unii.

Svými výroky Wulff navázal na novou debatu o přistěhovalcích v Německu, kde žije odhadem na pět miliónů muslimů, z nichž tři milióny jsou etničtí Turci. Do debaty se zapojila i kancléřka Angela Merkelová, když prohlásila, že multikulturalismus v Německu selhal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám