Hlavní obsah

Tsipras před volbami v Řecku odmítl velkou koalici s pravicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Předseda řeckého levicového bloku SYRIZA Alexis Tsipras odmítl, že by v případě vítězství v nedělních předčasných parlamentních volbách uzavřel koalici s pravicovou Novou demokracií. V předvolebních průzkumech jsou tyto dvě strany nejsilnější, ale žádná nemá šanci získat většinu.

Foto: Michalis Karagiannis, Reuters

Bývalý řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) v televizní debatě s lídrem pravicové Nové demokracie Vangelisem Meimarakisem

Článek

Během pondělní večerní debaty ve státní televizi ERT s předsedou Nové demokracie Vangelisem Meimarakisem Tsipras uvedl, že společná vláda by byla nepřirozená. Reagoval na Meimarakisovo prohlášení, že Řekové si přejí stabilitu a tu může přinést jen velká koalice.

„Můžeme mít národní tým nejen pro vládu v zemi, ale i národní vyjednávací tým (pro řecký dluh),“ řekl předseda Nové demokracie. Tsipras to ale odmítl s tím,  že obě strany dělí zásadní rozdíly.

Pondělní debata byla už druhá, která se konala před volbami. Zatímco prvé se účastnilo sedm stran, v druhé byli jen předsedové obou nejsilnějších partají, kteří se snažili získat nerozhodnuté voliče.

Podle průzkumu pro televizi ANT1 mají obě strany stejnou podporu 31,6 procenta voličů.  Patnáct procent voličů není rozhodnuto. Očekává se malá volební účast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám