Hlavní obsah

Tsipras navštívil jako první řecký premiér Severní Makedonii

Skopje

Alexis Tsipras jako vůbec první řecký premiér navštívil sousední bývalou jugoslávskou republiku Makedonii od nabytí její nezávislosti v roce 1991. Umožnila to loňská dohoda, která ukončila letitý spor obou států kompromisním názvem Severní Makedonie.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Premiér Severní Makedonie Zoran Zaev (vlevo) a jeho řecký kolega Alexis Tsipras

Článek

Dohoda byla podepsána loni v červnu v řeckém městě Prespa. Makedonci od odtržení od Jugoslávie před 28 lety používali pro svou zemi název Makedonie. To ale Řekové považovali za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii a sousedům kvůli tomu blokovali cestu do NATO a Evropské unie.

Nynější návštěva ve Skopji byla dalším významným krokem do nové éry sousedských vztahů. Tsipras a severomakedonský premiér Zoran Zaev a ministři obou vlád podepsali vícero dohod. Patří mezi ně například otevření velvyslanectví v obou hlavních městech, uvolnění obchodních bariér nebo střežení severomakedonského vzdušného prostoru řeckou armádou.

„Ztratili jsme spoustu času a teď to musíme dohnat. Chceme budovat silné pouto důvěry a stability,“ řekl Tsipras po jednání se svým protějškem Zaevem. „Když jsem létával do Evropy, pilot se vyhýbal vzdušnému prostoru bývalé jugoslávské republiky Makedonie. Teď už tenhle nesmysl nebude existovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám