Hlavní obsah

Tsipras chystá pro chudé Řeky vánoční prémii, rozdělí mezi ně 26 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecký premiér Alexis Tsipras se chystá rozdělit mezi chudými řeckými důchodci, rodinami a nezaměstnanými i v tomto roce vánoční prémii ve výši zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). Oznámil to v pondělí večer v projevu v řecké státní televizi ERT. Podle analytiků si chce vylepšit špatné preference.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Peníze si mezi sebou rozdělí 3,4 miliónu lidí, na každého tak v přepočtu vyjde zhruba sedm tisíc korun. Dalších 360 miliónů eur vláda zaplatí státní elektrárenské společnosti (DEI), aby nenavyšovala ceny energií, citovala premiéra agentura DPA.

Podle Tsiprase umožňuje řecké vládě tuto sociální politiku větší přebytek primárního rozpočtu (bez započtení splátek dluhu), než jaký byl dohodnut s věřiteli. Řecku se ho podařilo dosáhnout letos i loni. Čím lepší je finanční situace země, tím větší podpory se musí dostat těm, kteří to nejvíce potřebují, řekl Tsipras.

Podle analytiků řecký premiér reaguje na nízké volební preference své vládnoucí socialistické strany Syriza. Ta už několik měsíců zaostává o osm až 13 procentních bodů za opoziční Novou demokracií (ND).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám