Hlavní obsah

Třináctiletá nenosila hidžáb, spolužáci ve Francii ji zbili do bezvědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montpellier

V kómatu skončila třináctiletá školačka přistěhovaleckého původu, kterou ve francouzském městě Montpellier zbila parta spolužáků, rovněž migrantů. Za brutálním útokem bylo podle listu Libération nábožensky motivované násilí. Oběť, ač muslimka, totiž nenosila hidžáb (šátek) a ráda se oblékala evropsky, jak vypověděla její matka.

Foto: Profimedia.cz

Škola Arthura Rimbauda ve francouzském městě Montpellier

Článek

Samaru v úterý napadla před školou Arthura Rimbauda v Montpellier parta dvou desítek chlapců podobného věku. Zbili ji tak, že po převozu do nemocnice musela být kvůli krvácení do mozku uvedena do umělého spánku. O den později se probrala, ale podle listu Libération si nic nepamatuje.

„Zmateně mě prosila, abych jí řekla, co se jí stalo. Stala se z ní prázdná skořápka,“ řekla Samařina matka Hassiba. Vysvětlila, že důvodem útoku mohla být skutečnost, že její dcera nenosí hidžáb a má ráda „trochu make-upu“.

Policie podle Libération zadržela tři hlavní útočníky, které soudce poté, co byli obviněni z pokusu vraždy, poslal do vazby. Je mezi nimi čtrnáctiletá dívka, spolužačka Samary, a dva chlapci ve věku 14 a 15 let.

Na sítích vyzývali, ať ji někdo znásilní

„Vůdkyně bandy mou dceru šikanuje už dva roky,“ svěřila se Hassiba s tím, že surovosti a napadání, jimiž Samaru častovala, pravidelně hlásila ve škole. Většinou se nic nestalo, až loni v červnu, kdy útočnice vyzývala na sociálních sítích, ať Samaru někdo znásilní, se vedení školy odhodlalo násilnici na dva dny vyloučit ze školy. „Zjevně to ale moc nepomohlo,“ konstatoval list.

Samaru podpořil podle stanice BMFTV francouzský prezident Emmanuel Macron, vyzval ale k opatrnosti při vyvozování závěrů o okolnostech útoku „Chci, aby se v klidu zjistila úplná pravda a teprve pak se vyvodily závěry,“ řekl.

Francouzská vláda loni zakázala žačkám a studentkám nosit muslimské oděvy. Jde především o abáju, dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který ale některé dívky dál nosí.

Německá učitelka chtěla konat dobro. Od dětí migrantů se dočkala pekla

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám