Hlavní obsah

Třídy pro ukrajinské děti? V Košicích je mají

Bratislava

Košické školy navštěvuje přes 400 dětí z Ukrajiny. Základní škola Tomášikova už vytvořila třídy pouze pro ně. Šedesát dětí z Ukrajiny rozdělilo vedení školy do dvou tříd.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ukrajinčata“ začala přicházet do košických škol před dvěma měsíci, tehdy je zařazovali do tříd se slovenskými spolužáky.

Jak jejich počet narůstal, vedení školy rozhodlo, že budou v samostatných třídách. Zvládnou-li slovenštinu, v září je opět zařadí do tříd se slovenskými dětmi.

Učitelé improvizují

„Do školy chodí rády a navštěvují školu pravidelně. Jsou to vzorní žáci. Mají denně tři až čtyři hodiny o slovenštině,“ řekla ředitelka Renáta Obšatníková. S výukou pomáhá učitelka ruštiny.

„Stále se ptají na nová slovíčka. Chtějí používat slovenštinu hlavně v běžných situacích,“ uvedla učitelka ruštiny Jana Paulová. Učitelé přiznávají, že slovenský školní systém nebyl na uprchlíky připravený a ve vyučovacím procesu více či méně stále improvizují.

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

Věda a školy

„Komunikujeme například se školou s vyučovacím jazykem ukrajinským v Prešově. Učíme se navzájem. Tato situace je pro nás nová a neobvyklá, takže se všichni učíme,“ dodala Obšatníková. Primátor Košic Jaroslav Polaček potvrzuje, že kapacity škol ve městě jsou zatím dostatečné.

„Ministerstvo školství proplácí všechny náklady, takže to dokážeme zabezpečit. Jsem rád, že můžeme pomáhat,“ uvedl primátor.

Ve druhém největším slovenském městě funguje také klub pro ukrajinské matky a děti. Stále větší poptávka je po kurzech slovenštiny. Třídy výhradně pro ukrajinské děti již fungují také v Česku. Prvním městem, kde se otevřely, bylo Brno. Tam pro uprchlíky bylo otevřeno celkem 11 tříd, šest z nich je v nevyužité budově školy v Cacovické ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám