Hlavní obsah

Transplantaci srdce prodělalo teprve osmitýdenní miminko

Novinky, mif
Londýn

Je na světě teprve osm týdnů, přesto má Charlie Douthwaite za sebou jednu z nejtěžších operací svého života. V nemocnici v Newcastlu prodělal jako nejmladší pacient v Británii transplantaci srdce. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Charlie se narodil pouze s polovinou srdce a na živu byl po porodu udržován pouze díky přístrojům. Lékaři mu doslova vdechli nový život po devítihodinové operaci.

„S průběhem i výsledkem transplantace jsme spokojeni. Je však nutné myslet na to, že máme před sebou ještě dlouhou cestu,“ komentoval zdravotní stav chlapce chirurg Fabrizio De Rita. Ten zároveň zdůraznil, že se v nadcházejících týdnech ukáže, jak miminko bude na nové srdce reagovat.

Osmitýdenní Charlie Douthwaite

Rodiče nicméně neskrývali z úspěšného zákroku radost. Matka poděkovala lékařům i rodině dárce, že Charliemu dali druhou šanci na život. „Jsou to ti nejodvážnější lidé, jaké znám,“ prohlásila matka.

Slova chvály směřovala především na rodinu dárce. „V té nejtěžší době dokázali myslet i na někoho jiného. Nedokážu si představit, kde našli sílu to udělat,“ dodala.

Server BBC upozornil, že dárce musel být stejného vzrůstu jako osmitýdenní miminko. Jisté je to, že pocházel z Evropské unie, i když všechny další informace lékaři tají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám