Hlavní obsah

Tony Blair nabízel Španělům Gibraltar

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Někdejší předseda britské vlády Tony Blair nabízel v roce 2002 španělské vládě dohodu o společné správě nad Gibraltarem, územím na jihu Španělska, které patří 300 let britské koruně. O dohodě, která nakonec zkrachovala, píše ve své knize pamětí bývalý Blairův ministr Peter Hain.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

Blair byl podle Haina připraven vystát protesty lidí na Gibraltaru i opozice výměnou za podporu španělské vlády proti Francii a Německu při jednáních v rámci Evropské unie. Návrh ale údajně ztroskotal na některých členech vlády tehdejšího španělského premiéra Josého Maríi Aznara. Požadovali, aby se Británie svých nároků vzdala úplně.

Hain společně s tehdejším šéfem britské diplomacie Jackem Strawem začal se Španěly jednat v roce 2001. Zelenou od Blaira dostal plán v únoru 2002. „Je důležité zajistit Gibraltaru lepší budoucnost a odstranit překážku v našich vztazích v rámci Evropy,“ prohlásil tehdy podle Haina Blair. Hain ovšem Blairův postoj vůči Britům na Gibraltaru nazývá pohrdlivým.

Blairův nynější mluvčí odmítl, že by kdy premiér uvažoval, že se Gibraltaru vzdá. „Tony Blair nikdy neřekl, nebo si nemyslel, že by Gibraltar mělo spravovat Španělsko. A nesmýšlel o něm pohrdlivě,“ prohlásil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Gibraltar

Úzký pruh gibraltarské skály na jihu pyrenejského poloostrova připadl britské koruně v roce 1713 v rámci Utrechtského míru po válkách o španělské dědictví. Pro Británii má území strategický význam, má zde námořní základnu, která mimo jiné hrála důležitou roli v bitvě u Trafalgaru v roce 1805.

Třicet tisíc obyvatel Gibraltaru odmítlo v uplynulých čtyřiceti letech přidružení ke Španělsku dvakrát v referendu. Současná britská vláda prohlašuje, že Gibraltar zůstane navždy jejím územím.

Reklama

Výběr článků

Načítám