Hlavní obsah

To máte z té benevolence k Čechům, kritizuje Bild nejvíce nakažené Sasko

– Drážďany • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Benevolentní přístup saské vlády k cestování z České republiky je podle německého bulvárního deníku Bild jednou z příčin, že má Sasko v současnosti nejvíce nových případů koronavirové infekce na sto tisíc obyvatel ze všech spolkových zemí. Připomíná, že ještě začátkem října, kdy v ČR rychle rostl počet nakažených, saský premiér Michael Kretschmer sázel i přes varování odborníků na osobní zodpovědnost jednotlivců.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Náměstí před chrámem Frauenkirche v centru Drážďan.

Článek

Tehdy ještě podle Bildu přijížděly z Prahy do Drážďan autobusy plné lidí mířících na nákupy a obyvatelé Saska si zase do Česka jezdili pro levnější benzín a cigarety. Malý hraniční styk vláda v Drážďanech zakázala teprve v polovině listopadu, aniž ale kontrolovala, zda lidé nařízení dodržují. Tvrdila, že to je v kompetenci spolkové policie. Kontrol přibylo teprve v posledních dnech.

V Sasku za sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 415 nakažených. To je nejvíce z celého Německa. Za týden tam přibylo 16 894 případů nákazy a celkem se tam nakazilo už 98 877 osob, z nichž zemřelo 2013. V sousedním druhém nejpostiženějším Duryňsku je to přitom jen 284 nakažených na sto tisíc lidí.

Němci jsou připraveni. Očkování spustí zřejmě už příští týden

Zahraniční

Na jaře přitom Sasko patřilo k méně postiženým spolkovým zemím. Nejvíce zasažené jsou saské okresy v blízkosti hranice. Okres Budyšín (Bautzen) eviduje za posledních sedm dnů skoro 670 nových případů infekce na 100 000 obyvatel, nejvíce v celém Německu. V okrese Zhořelec (Görlitz), který sousedí i s Polskem, jich je 616.

Pět chyb saského premiéra 

Premiér Michael Kretschmer se podle Bildu dopustil i dalších chyb. Vyčítá mu jich hned pět. Druhou byla nedostatečná ochrana domovů pro seniory před zavlečením infekce. S povinným testováním personálu a návštěvníků se začalo teprve začátkem prosince.

ON-LINE: Rakousko míří do třetí plošné karantény

Zahraniční

Deník také saské vládě vytýká, že hygienické stanice byly dlouho přetížené a nezvládaly proto pořádně vyhledávat lidi, s nimiž nakažení přišli do styku.

Sasko se kvůli vysokému počtu nakažených potýká s přetížením nemocnic. Vrchní lékař kliniky v Žitavě před několika dny v debatě prohlásil, že jeho kolegové museli několikrát rozhodovat o tom, kdo dostane kyslík a kdo ne.

Bild má zemskému premiérovi též za zlé, že nerealizoval plán na omezení výuky ve školách, který počítal s tím, že třídy se nebudou míchat a v případě potřeby se přejde na výuku na dálku, což se nestalo. Mezi učiteli je přitom třikrát více nakažených než ve zbytku saské populace. Až v posledních dnech platí v Sasku stejně jako v celé Spolkové republice přísná karanténa, zavřely se školy, školky i obchody, jež nenabízejí zboží každodenní potřeby. Omezen je i volný pohyb lidí.

Německo zpřísní opatření. Od středy zavřou školy i většina obchodů

Koronavirus

Zhoršili situaci pravicoví radikálové? 

Časopis Der Spiegel na svých internetových stránkách ale našel i jinou zajímavou korelaci. Nejvíce postižené jsou ty okresy, kde se silné podpoře těší protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) a které jsou považovány za baštu pravicových radikálů. Ředitel jenského Institutu pro demokracii a občanskou společnost sociolog Matthias Quentse  jako jeden z prvních odborníků poukázal na možnou souvislost mezi podporou krajní pravice a počtem nakažených. Na Twitteru napsal, že "populismus a extremismus ohrožují soudržnost a boj s pandemií".

O náznacích, že krajní pravice by mohla za současnou zdravotní krizi v Sasku nést část zodpovědnosti, se mluví už déle. Politici AfD v uplynulých měsících podněcovali nálady proti restrikcím zavedeným kvůli šíření epidemie a systematicky bagatelizovali její nebezpečí pro lidi. "To, že AfD virus neustále popírala, vedlo k tomu, že lidé přestali být opatrní. Řeknu to dokonce takto: AfD má kvůli svému chování nepřímo na svědomí lidské životy," uvedl v rozhovoru s Der Spiegel durynský politik Mario Voigt z křesťanskodemokratické unie (CDU).

V Německu v posledních dnech stoupá prudce počet nakažených, ve čtvrtek jich bylo poprvé přes 30 000. Po odečtení pozdních hlášení za posledních 24 hodin přibylo 30 277 nakažených. Počet obětí z řad infikovaných se zvýšil o 813, což je druhý nejvyšší údaj od začátku pandemie.

V 83milionovém Německu se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo zhruba 1,44 milionu lidí, z toho 24 938 nakažených zemřelo. Dosavadní rekord v počtu nakažených byl z minulého pátku, kdy bylo oznámeno 29 875 nových případů. Nejvíce zemřelých (952) bylo ohlášeno ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám