Hlavní obsah

Tisk: Putinovi agenti jsou břídilové, Západ čeká, až se začne stydět a stáhne je

Moskva

Zpackaná. Tímto slovem popisují média údajnou operaci ruské vojenské rozvědky GRU namířenou proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Upozorňují přitom na to, jak detailní informace nizozemské úřady zveřejnily.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin zkouší novou pušku.

Článek

Deník The New York Times napsal, že společné úsilí západních vlád vychází z teorie, že pocit trapnosti může ruského prezident Vladimira Putina dohnat k omezení aktivit tajných služeb.

"První překvapivou věcí je skutečnost, že se o tom vůbec mluví. Kontrašpionážní operace, odhalování agentů je normálně něčím, co se děje v tajnosti," řekl bezpečnostní analytik BBC Gordon Corera. Na čtvrteční tiskové konferenci ale nizozemská ministryně obrany Ank Bijleveldová a šéf nizozemské tajné služby MIVD do detailů popsali zásah proti čtveřici údajných ruských agentů včetně jejich jmen, fotografií a harmonogramu operace, ze které podezírají GRU.

"Odhalení o tom, jak britské a nizozemské bezpečnostní složky překazily operace GRU, jsou ohromující ve své detailnosti a otevřenosti. Tohle není to, co tajnůstkářské zpravodajské složky běžně dělají," píše BBC.

Putin musí pěkně křičet

Za nebývalou otevřeností je podle médií sílící společná snaha západních zemí odpovědět na vývoj vnímaný jako koordinovaný vzorec ruské agrese. Podle deníku The Guardian zároveň zveřejnění informací o operacích v anglickém městečku Salisbury a nizozemském Haagu umožnila také ruská nekompetentnost. "Myslím, že pan Putin teď na pár lidí pěkně křičí," řekl prý BBC s radostným výrazem na tváři nejmenovaný britský představitel.

Deník The Daily Telegraph na titulní stránce označil zmařený kybernetický útok na OPCW za potupu pro prezidenta Putina, méně seriózní listy byly v titulcích přímo posměvačné. "Agenti GRU mají tvořit elitní špionážní organizaci... Ve skutečnosti se ukázalo, že čtveřice (zadržená v Haagu) jsou amatérští břídilové," napsal The Guardian.

Nizozemsko například informovalo o tom, že s GRU může spojit účet za jízdu v taxíku, který se našel u jednoho z nich. Na moskevské letiště Šeremeťjevo vyjeli z ulice vedoucí ke komplexu vojenské rozvědky v moskevské čtvrti Chamovniki. Jeden ze zabavených mobilních telefonů byl pak podle Nizozemců poprvé zapnut 9. dubna, tedy čtyři dny před zadržením v Haagu. Místem prvního přihlášení do sítě byla údajně zmiňovaná kasárna GRU jihozápadně od centra Moskvy.

Podle britského velvyslance v Nizozemsku Petera Wilsona musí Západ obrátit reflektory proti aktivitám ruských tajných služeb, protože ty mohou operovat pouze v přítmí. "Svět byl v šoku po incidentu s novičokem v Salisbury. Řekli jsme si, že to vyhlásíme veřejně; ve snaze bránit se i odradit," citoval The Guardian nejmenovaného pracovníka britské vlády.

Vývoj po březnovém útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a čerstvá obvinění Nizozemska spolu s obviněním sedmi údajných ruských agentů v USA ukazují větší ochotu západních zemí upozorňovat na ruskou agresi, napsala BBC. Podle The Guardian jde o velmi riskantní strategii, která v krátkodobém horizontu zhorší vztahy s Moskvou. "Také ale upevní evropskou a americkou alianci proti Rusku a posílením vazeb západních zpravodajských složek by snad mohla dát Putinovi důvod k zamyšlení," uzavírá deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám