Hlavní obsah

Tisícovka policistů a dvoudenní řež, policie vnikla do berlínského squatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Tisícovka policistů v akci, uzavřené ulice včetně škol a školek v berlínské čtvrti Friedrichshain, přerušená doprava a přes 80 zraněných policistů. To je výsledek téměř dvoudenní bitvy mezi squatery a policisty o vstup do domu v berlínské Rižské ulici (Rigaer Straße) kvůli požární inspekci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisícovka policistů a dvoudenní řež, policie vnikla do berlínského squatuVideo: AP

 
Článek

Inspekce byla naplánována na osmou ráno. Když jednání mezi právníky squaterů, policií, radnicí a inspektorem požární bezpečnosti nikam nevedla, policie vylomila dveře pomocí beranidla, brusky a řetězové pily.

Obyvatelé domu v tu chvíli okamžitě zaútočili. Na policisty sypali hasicí prášek, házeli po nich barvy a petardy. Podle prvních údajů bylo zraněno osm policistů hasicím práškem a dalších 13 utrpělo otřes kvůli explozím petard.

Zpočátku bylo v akci 350 policistů, později byly povolány posily a zasahovala tisícovka policistů.

Hořící barikády, Molotovovy koktejly. Berlínští squatteři vzdorují stovkám policistů

Evropa

Opakovala se tak situace ze středy, kdy v ulici hořely barikády, vzduchem létaly kameny a zápalné lahve a squateři zatarasili tramvajové koleje. Ve středu utrpělo zranění 65 policistů, z nich dva mají vážná zranění. Mnozí museli být ošetřeni v nemocnici.

„Že to nebylo ještě horší, je jen díky dobrým ochranným prostředkům policistů,“ řekl Andreas Geisel, ministr vnitra spolkové země Berlín. Podle jeho slov to byl nesmírně brutální útok. „Toto je otevřený gangsterismus,“ dodal.

Obvinění z pokusů o vraždu

V souvislosti se středečními událostmi probíhá 12 předběžných vyšetřování z trestných činů pokusu o zabití, vážného ublížení na zdraví a trestného činu ohrožení bezpečnosti a násilí. „Očekávám, že vyšetřování bude důsledné. To je přesně důvod, proč policie shromažďuje důkazy a zajišťuje příslušné vůdce," uvedl a dodal: „Nebudeme ustupovat násilí.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje policistů se squattery v Berlíně.Video: Reuters

Komplex v Rigaer Strasse 94 je považován za jeden z posledních symbolů krajně levicové scény v Berlíně. Po pádu Berlínské zdi studenti nebo členové radikálních anarchistických skupin obsadili zchátralé domy ve východní části města. S tím, jak vzrostla obliba těchto čtvrtí a ceny nemovitostí v nich šly nahoru, se mnoho majitelů o svůj majetek přihlásilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám