Hlavní obsah

Tisíce migrantů ve Švédsku lhaly o svém věku

Stockholm

Téměř 7000 z více než 80 000 migrantů, kteří se během velké migrační vlny v letech 2015 a 2016 ve Švédsku zaregistrovali jako nezletilí, o svém věku lhalo a ve skutečnosti jim bylo 18 let a více. V úterý o tom informoval místní server The Local.

Foto: Profimedia.cz

Migranti na cestě do Švédska z německého Kielu. Fotografie byla pořízena v listopadu 2015.

Článek

Forenzní experti podrobili zkoumání osoby, které se imigračním úředníkům nezdály právě kvůli deklarovanému věku. Odborníci věk přezkoumali s pomocí rentgenu jejich zubů moudrosti a magnetické rezonance jejich kolenních kloubů.

Potvrdilo se to, o čem The Local psal už dříve, totiž že většina těchto podezřelých skutečně o svém věku lhala, aby měla větší šanci získat ve Švédsku povolení k pobytu a azyl. U dětí je nižší pravděpodobnost, že budou odmítnuty a odeslány nazpět, odkud pocházejí. [celá zpráva]

Švédské úřady vytipovaly 7858 podezřelých. V případě 6628 z nich se prokázalo, že jsou skutečně starší, a u 112 dalších experti uvedli, že jsou zřejmě starší.

Jak upozornil server BBC, mnoho žadatelů o azyl o své doklady přišlo a v jejich zemích se často nevedou porodní záznamy, takže lidé datum svého narození někdy ani neznají. Tyto okolnosti nahrávají možnostem toho před imigračními úředníky využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám