Hlavní obsah

Tisíce lidí na Slovensku si připomnělo 6 let od vraždy Jána Kuciaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety zavraždili v obci Veľká Mača v okresu Galanta investigativního novináře webu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Vzpomínková shromáždění se ve středu konala ve čtyřech desítkách měst po celém Slovensku i v zahraničí. V Bratislavě se na Náměstí svobody shromáždilo podle odhadů šest až sedm tisíc lidí, kromě herců a novinářů na akci promluvili i rodiče zavražděných.

Otec zavražděného novináře KuciakaVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

Lidé, kteří se sešli v Bratislavě, skandovali „Slovensko nedáme“ nebo „Dost bylo Fica“ či „Fico do basy“.

Herec Richard Stanke vyzval Slováky, aby se nepoddávali současné moci. „Nepoddejme se, i když nám vládne to nejhorší, nejhloupější a nejtemnější, co tato společnost vygenerovala,“ řekl Stanke na náměstí.

Vzpomínkové akce organizovala občanská iniciativa Za slušné Slovensko. „Vražda tehdy změnila Slovensko, společně jsme se postavili na náměstí, abychom bojovali za slušnost a spravedlnost. Díky společnému tlaku jsme konečně naplno uviděli, v jakém rozkladu bylo Slovensko. Stali jsme se svědky toho, jak se v naší zemi zametala korupce pod koberec, jak funkcionáři zneužívali policii, jak se ubližovalo nevinným a slabším, jak se vytvářelo prostředí ‚našich lidí‘, během kterého zavraždili novináře, který psal pravdu,“ upozornila iniciativa Za slušné Slovensko.

„Dnes cítíme, jako kdyby se na Slovensku vraždou Jána a Martiny nic nezměnilo. Staré časy jsou zpět,“ konstatovali organizátoři akcí. Iniciativa Za slušné Slovensko upozornila, že novináři čelí útokům každý den a politici nemají problém dělat si z nich terče ani šest let po vraždě jejich kolegy. „Bez řádného legislativního řízení se přijímají zákony, které otřásají spravedlností a ohrožují právní stát. Naše demokracie je mladá a křehká, vláda práva není samozřejmá a je dnes ohrožena,“ dodala iniciativa.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Vzpomínkové shromáždění k uctění Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, kteří byli před šesti lety zavražděni (21.2. 2024)

Na Jána a Martinu se vzpomínali v Bratislavě, Košicích, Banské Bystrici, Lučenci, Prešově, Michalovcích a v dalších slovenských městech. Akce se konaly také v zahraničí, například v Praze, Brně, Paříži či ve Vancouveru.

Cítí beznaděj

Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak přiznal, že začíná cítit beznaděj. „Dosud jsem byl dost velký optimista, ale když se podíváme na to, že Kočnerův právní zástupce je přímo poradcem premiéra a lidé, kteří tento systém vytvořili, jsou opět u moci, mění se trestní řád, hrozí výměna dozorových prokurátorů a rozhodnutí Nejvyššího soudu je v nedohlednu, tak pomalu ztrácím naději, že se dovíme pravdu,“ řekl.

Šéfredaktoři 6 let po Kuciakově vraždě: Fico opět útočí na novináře, nikdy mu ale neuhneme

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám