Hlavní obsah

Theresa Mayová. Teď už jediná kandidátka na lídra britských konzervativců

Londýn
Aktualizováno

Referendum o vystoupení Británie z Evropské unie je jednoznačné a Londýn nebude hledat způsob, jak v EU zůstat nebo se k ní znovu připojit. V pondělí to řekla budoucí předsedkyně vládních konzervativců a uchazečka o post premiérky Theresa Mayová. Její soupeřka Andrea Leadsomová v pondělí oznámila, že se z boje stahuje.

Foto: ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

„Nejlepší zájmy naší země mě vedly k tomu, abych usilovala o vedení (strany). A zájmům naší země nejvíce poslouží okamžité jmenování silného premiéra s velkou podporou,” uvedla v dopisu vlivnému poslaneckému konzervativnímu výboru. „Stahuji se z voleb o šéfa a přeju Therese Mayové maximální úspěch. Ujišťuji ji svou plnou podporou,” řekla Leadsomová.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Andrea Leadsomová

Ta se dostala do potíží, když řekla, že jako matka by byla lepší kandidátkou než Mayová. V sobotním rozhovoru pro deník The Times Leadsomová řekla, že ženy s dětmi, včetně jí samotné, mají větší podíl na budoucnosti země. „Doslova jsem řekla, že mateřství by nemělo v kampani hrát žádnou roli. Tlačili mě, abych řekla, jak moje názory formovaly děti. Já jsem to jako téma využít nechtěla. Mít děti nemá se schopností být premiérem žádnou souvislost. Je mi hluboce líto, pokud někdo získal dojem, že si myslím něco jiného,” řekla Leadsomová novinářce listu The Daily Telegraph.

Poté, co se stáhla, by se mohla Mayová stát předsedkyní strany a premiérkou dříve než v září.

 Odchod z EU je nezpochybnitelný

„Brexit znamená brexit a my chceme, aby to byl úspěch,” řekla ministryně vnitra Mayová v projevu v Birminghamu. Oficiálně tak zahájila svou kampaň před vnitrostranickým hlasováním o novém předsedovi, který nahradí odstupujícího Davida Camerona.

Mayové zdůraznila, že se Konzervativní strana a její vláda nesmí soustředit jen na otázky spojené s vystoupením z osmadvacítky a musí „sloužit obyčejným pracujícím lidem”.

„Naše země potřebuje silné a zkušené vedení, které by nás provedlo časy hospodářské a politické nejistoty, aby vyjednalo co nejlepší dohodu s Evropskou unií, kterou opouštíme, a aby vytvořilo naši novou roli ve světě,” dodala.

Mayová před referendem stejně jako premiér Cameron podporovala setrvání Británie v Unii. Poté, co Cameron po referendu oznámil, že hodlá rezignovat, se přihlásila mezi kandidáty, kteří ho chtěli v jeho funkcích nahradit.

Cameron je pro těsné vztahy s EU

I Cameron v pondělí oznámil, že Británie musí přijmout brexit. Současně ale zdůraznil, že zájmem země je zůstat blízko Evropské unii: „Jsem přesvědčen, že je  v našem základním národním a ekonomickém zájmu, abychom zůstali velmi blízko Evropské unii.”

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Vyjádřil také přesvědčení, že by se Británie měla do budoucna soustředit na investice do infrastruktury. S finanční nejistotou, která nadcházející brexit doprovází, by si podle něj měla země poradit z pozice síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám