Hlavní obsah

Testy potvrdily, že Rakušanka má lidskou formu BSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Diagnózu Creutzfeldt-Jakobovy choroby u pacientky na neurologické klinice v rakouském Linci potvrdilo v úterý vedení tamní neurologické kliniky. Jde o smrtelnou nemoc, která bývá též označována za lidskou formu takzvané nemoci šílených krav (BSE).

Článek

"Obdrželi jsme oznámení z referenční laboratoře ve Vídni, že diagnóza Creutzfeldt-Jakobovy nemoci je definitivní," řekl podle agentury APA šéflékař kliniky Werner Schöny. Pacientce je mezi 50 a 60 lety.

Naproti tomu podezření na onemocnění touto chorobou dalších dvou pacientů operovaných na klinice vzápětí poté se zatím nepotvrdilo. "Není ostatně nikde na světě znám případ, že by se Creutzfeldt-Jakobova choroba přenesla chirurgickými nástroji," zdůraznil Schöny.

Creutzfeldt-Jakobova nemoc je velmi vzácná a vyskytuje se ročně asi v jednom případu na milión lidí. Jde o onemocněním mozku, které se zprvu projevuje poruchami paměti, koordinace a hybnosti a může končit smrtí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám