Hlavní obsah

Časopis jmenoval proroka Mohameda šéfem vydání, vypálili mu redakci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Kanceláře francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži zničil v noci na středu neznámý žhář. Do místnosti redakce vhodil zápalnou lahev zřejmě v reakci na oznámení vedení z předchozího dne, že šéfredaktorem nového vydání je prorok Mohamed.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časopis jmenoval proroka Mohameda šéfem vydání, vypálili mu redakciVideo: Reuters

 
Článek

„Časopis už není. Všechno naše zařízení bylo zničeno,“ uvedl vydavatel magazínu. Podle svědka způsobil požár Molotovův koktejl vhozený do okna redakce. Nikdo při tom nebyl zraněn.

Zároveň počítačoví piráti zablokovali internetové stránky časopisu. Namísto nich se objevovaly jen odsuzující nápisy v angličtině a turečtině.

Foto: Profimedia.cz

Vydavatel magazínu známý jen pod přezdívkou Charb stojí s posledním vydáním časopisu před vypálenými kancelářemi redakce.

Nové vydání Charlie Hebdo se objevilo v prodeji ve středu. Jmenovalo se Charia Hebdo v narážce na islámské tradiční právo šaría. Na obálce byl prorok Mohamed prohlašující: „Sto ran bičem, jestliže neumíráte smíchy“. Také úvodník se věnoval prorokovi, po němž následují další karikatury. Na jedné má Mohamed klaunský nos.

"Slavili" vítězství islámské strany

Redakční vedení odmítá, že by chtělo provokovat. Chtělo prý pouze humorem „oslavit“ vítězství islámské strany v nedávných prvních svobodných volbách v Tunisku a zmínit také možnost zavedení šaríi do libyjského práva, jak to naznačila nová vláda.

Islám přísně zakazuje zobrazovat Mohameda.

Charlie Hebdo zveřejnilo karikatury proroka už jednou v roce 2007, když přetisklo dvanáct obrázků z dánských novin Jyllands-Posten. Karikatury tehdy vyvolaly hněv muslimů po celém světě a vedly až k bojkotu dánského zboží z jejich strany.

Francouzský satirický časopis si ovšem na mušku ve stejné míře bral i ostatní náboženství a jejich symboly.

Reklama

Výběr článků

Načítám