Hlavní obsah

Teror v Drážďanech odkryl bezmoc státu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Syrský islamista Abdullah Al H. H. zaútočil dvěma noži první říjnovou neděli ve 21.30 hod. v srdci Drážďan zezadu na dva turisty ze Severního Porýní-Vestfálska, protože se domníval, že tvoří pár. S odvoláním na saské bezpečnostní zdroje to napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud se podezření potvrdí, bude to první vražedný útok islamisty z nenávisti vůči homosexuálům na území Německa.

Třiapadesátiletý muž přežil pobodání s těžkými zraněními, 55letý zemřel krátce po krveprolití v drážďanské univerzitní klinice, když hluboko v jeho těle uvázla zlomená čepel.

Rekonstrukce bestiálního útoku v Nice. Vyřiďte dětem, že je miluju, vzkázala matka před smrtí

Evropa

Už v březnu 2017 se  Abdullah na chatu s islamistou ze Sýrie svěřil, že „musí dát za vyučenou některému z buzerantů, kterým se Německo klaní“. Příběh dokládá nejen trestuhodné selhání bezpečnostních složek, ale i jejich bezmoc.

Chtěl se odpálit u mostu či v kině

Mladý Syřan pochází z oblasti kolem Aleppa. Do Německa dorazil na sklonku října 2015, kdy vrcholil uprchlický podzim. V přijímacím středisku vyplnil do dotazníku, že je mu patnáct a že přichází sám, bez doprovodu. Migrační úředníci sice odhadli jeho věk na osmnáct, avšak dál se záležitostí už nezabývali.

„Pak se obrátil proti zemi, jež mu poskytla útočiště i ochranu. Stal se stoupencem Islámského státu (IS), který tou dobou terorizoval jeho vlast,“ upozornil Der Spiegel.

Teroristický útok u Paříže. Muž křičel Alláhu akbar a svou oběť sťal

Evropa

V srpnu 2017 nařídila drážďanská prokuratura zabavení jeho mobilu. Na WhatsAppu se označil za „spící buňku IS“ a vychloubal se tím, že své poslání spatřuje v sebevražedném atentátu na některém z městských mostů přes Labe či v letním kině na běhu.

V listopadu 2018 ho poslal Vrchní zemský soud v Drážďanech na tři roky za mříže kvůli verbování pro IS. Ačkoli ve věznici pro mladistvé napadl dozorce, předčasně ho propustili.

Zradila ho DNA
Policie Abdullaha zatkla až 16 dní po útoku
K němu ji dovedla stopa DNA na botě jedné z obětí
Všechny vás zabiju, křičel při zadržení

Zpravodajci si pak pohrávali s myšlenkou, že ho s vízem pošlou do Turecka, kde žije jeho sestra. „Ankara měla být o jeho identitě informována co nejpozději, v okamžiku, kdy by už seděl v letadle. Ze záměru však sešlo,“ podotýká Der Spiegel.

Úřady mu nakonec obnovily status uprchlíka a formálně ho vypověděly ze země, protože ho označily za hrozbu pro bezpečnost SRN. Protože německá diplomacie naposledy vloni v prosinci dospěla k závěru, že žádný region v Sýrii nelze klasifikovat jako bezpečný, není možné nikoho do Sýrie deportovat.

Policistka mohla zabránit teroristickému útoku, místo toho si jela pro kebab

Evropa

Státní správa podnikla tudíž jediné, co jí jest dovoleno, Abdullahu Al H. H. nařídila, aby do sedmi dní opustil Německo a dvacet let se do něho nevracel. Odposlech zachytil, že nad takovým příkazem se upřímně rozesmál – to už ho zase sledovali lidé ze saské kontrarozvědky. Propásli však přípravu útoku i masakr samotný.

Změna v nedohlednu

Nic nenasvědčuje tomu, že by se věci změnily. Osvědčená, sehraná a vzájemně si nahrávající koalice – levicové strany, veřejnoprávní média a promigrační aktivisté – spustila okamžitě kampaň proti úpravě pravidel tak, aby umožnila vypovídat usvědčené zločince.

„I když je těžké to přijmout, ani demokracie nesmí deportovat teroristy, pokud jim hrozí mučení,“ vysvětlil těm, kdo by spoléhali na zdravý rozum, v televizi ARD Daniel Thym, odborník na mezinárodní právo na univerzitě v Kostnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám